2019-03-24 23:56


Erdogan trece la epurări. Consecințele puciului eșuat din Turcia ar putea fi grave pentru securitatea din zonă și din lume

 |  18:57
Erdogan trece la epurări. Consecințele puciului eșuat din Turcia ar putea fi grave pentru securitatea din zonă și din lume

Tentativa de lovitură de stat militară din Turcia produce o criză ale cărei efecte sunt încă doar bănuite. Variantele diferă și cum puciștii nu mai pot să își susțină cauza, singurele informații sunt cele furnizate de Erdogan și puterea de la Ankara.

Turcia este țară membră NATO și partener important al UE (cu care negociază aderarea), cu o poziție strategică la porțile Europei. Este vecină cu Siria aflată în război. Criza și o eventuală deraiere majoră a lui Erdogan către dictatură poate avea efecte imprevizible asupra securității din zonă și din lume. Occidentul îi cere președintelui turc să păstreze statul de drept și funcționarea instituțiilor și să se asigure că va fi o anchetă pe principii democratice, nu o condamnare în masă în care să fie prinși și oameni nevinovați.

Chemând populația în stradă, președintele a pus practic forțele militare care s-au angajat în puci să aleagă între a trage în oameni nevinovați sau să se oprească și să se predea. La sfârșitul confruntărilor s-au numărat 265 de morți și peste o mie de răniți.

„Sunt 161 de agenţi de poliţie şi civili deveniţi martiri şi 104 participanţi la tentativa de lovitură de stat”, a declarat premierul Yildirim. El a mai precizat că alte 1.440 de persoane au fost rănite.

Se vehiculează ideea că rebeliunea a fost o încercare a armatei de a răsturna un președinte și un guvern care vor să islamizeze țara. Armata este instituția în care populația are cea mai mare încredere, conform sondajelor. În plus, era văzută ca apărătoare a viziunii lui Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Turciei moderne. Guvernele civile au încercat întotdeauna să diminueze influența și puterea armatei în stat, dar de trei ori au avut loc lovituri militare din 1960 încoace, plus o a patra ocazie când, în 1997, premierul pro-islamizare de atunci a demisionat sub presiunea militarilor.

Cu alte cuvinte, și de această dată este foarte posibil ca puciștii să fi urmărit, în opinia lor, să salveze organizarea laică a țării și împiedicarea islamizării sau derapajelor dictatoriale ale lui Erdogan și Partidului pentru Justiție și Dezvoltare (AKP). Cu toate acestea, trebuie spus că președintele și AKP au preluat puterea prin alegeri democratice.

Erdogan susține altceva, și anume că un oponent al său, imamul Fethullah Gulen aflat în exil în SUA, și susținătorii acestuia ar fi în spatele loviturii de stat. Poate că președintele preferă să arunce totul pe Gulen în loc să apară ca islamistul cu apucături dictatoriale pe care armata a vrut să îl dea jos. Această din urmă situație ar acorda militarilor merite și ar putea ridica partea importantă de populație care vrea să păstreze Turcia ca un stat modern, departe de fundamentalismul religios islamic.

Mult mai facil pentru Erdogan este să arunce vina pe Gulen și să îi blameze pe puciști ca fiind conduși de „trădătorul” din afara țării și el să pozeze în apărătorul ordinii laice în țară.

În replică, imamul Fethullah Gulen spune că e posibil chiar ca lovitura să fi fost orchestrată de Erdogan, pentru a justifica o epurare masivă și ocuparea întregului stat cu oamenii săi, pentru a pune mâna pe putere în totalitate. „Este o insultă să fiu acuzat că aș putea să am de a face cu așa ceva, fiind unul care a suferit în multiplele lovituri militare din ultimele cinci decenii. Resping categoric asemenea acuzații”, a spus Gulen.

Unii oficiali turci au insinuat că SUA ar fi sprijinit pe ascuns liderii revoltei, iar ministrul Muncii a sugerat chiar o implicare directă a Washingtonului, chiar dacă americanii au denunțat rapid tentativa de lovitură de stat și și-au exprimat sprijinul pentru președintele ales democratic. Secretarul de stat John Kerry a declarat că l-a sunat pe omologul său să ofere sprijinul dar și pentru a protesta față de aluziile privind o implicare a SUA în puci, pe care le-a catalogat drept „categoric false și dăunătoare relațiilor bilaterale”.

Oricare ar fi motivele puciului eșuat, vineri noapte Erdogan a fost salvat de susținătorii săi ieșiți pe străzi. După ce militarii au ales să se predea pentru a nu trage în populație, apărătorii lui Erdogan i-au bătut, există cazuri în care au fost decapitați, iar unii militari puciști s-ar fi sinucis.

6000 de arestări

Duminică, președintele Turciei a promis că va continua să curețe din toate instituțiile „virusul” care e responsabil de tentativa de lovitură de stat eșuată și le-a cerut susținătorilor săi să rămână în continuare în stradă toată săptămâna următoare pentru că pericolul nu a trecut complet, transmit agențiile de presă internaționale preluate de Agerpres.

„Aceasta nu este o operațiune de 12 ore. Săptămâna care vine este foarte importantă. Nu abandonați piețele, nu vă relaxați”, a spus Erdogan în fața mulțimii adunate la o ceremonie funerară în memoria victimelor puciului, la moscheea Fatih din Istanbul.

Și cu această ocazie, Erdogan l-a acuzat pe Fethullah Gulen că se află în spatele puciului și că susținătorii acestuia s-ar fi infiltrat în armată.

Președintele a anunțat că Guvernul turc va solicita oficial SUA și altor țări să îi extrădeze

pe membrii importanți ai grupării Gulen care se află pe teritoriul lor.

„Fac apel la SUA și președintele Obama… Domnule președinte, v-am mai spus asta: ori îl arestați pe Gulen, ori îl trimiteți înapoi în Turcia. Nu m-ați ascultat. Fac apel încă o dată, după ce a avut loc o încercare de lovitură de stat. Extrădați-l pe acest om către Turcia! Dacă suntem parteneri strategici sau parteneri model, faceți ce trebuie”, a spus Erdogan.

Premierul Yildirim a anunțat, la rândul său, că situația este sub control, dar acțiunile împotriva puciștilor continuă și va urma rapid o „operațiune de curățare”.

Tot duminică, ministrul Justiției Bekir Bozdag a anunțat că aproximativ 6.000 de persoane au fost reţinute, deocamdată, în legătură cu încercarea de lovitură de stat, dar numărul ar putea crește odată cu desfășurarea anchetei. Printre cei reţinuţi se numără şi oficiali militari de rang înalt, dar şi judecători ori procurori.

Mai mult, Erdogan a declarat că Parlamentul de la Ankara ar putea lua în considerare chiar și o propunere privind introducerea pedepsei cu moartea.

Cine este Gulen?

Imamul Fethullah Gulen s-a autoexilat în SUA, într-o localitate liniștită din Pennsylvania. Are acum 75 de ani. Susținătorii săi îl descriu ca pe un cleric moderat care promovează dialogul interconfesional. În anii ’90 s-a întâlnit cu Papa Ioan Paul al II-lea, la Vatican, iar în Turcia avea întâlniri frecvente cu rabini sau preoți creștini. „Guleniștii”, cum sunt denumiți susținătorii săi loiali se înscriu în mișcarea Hizmet, inspirată de imamul Gulen. Hizmet a înființat organizații non-guvernamentale, sute de școli, centre de pregătire gratuită, spitale și agenții de ajutorare, pentru a aborda probleme sociale din Turcia. Dar și la nivel internațional, Hizmet operează o rețea de școli și universități, în mai mult de 100 de țări, inclusiv în SUA. În Turcia, membrii voluntari ai mișcării guleniste dețin câteva posturi TV, cel mai citit ziar, mine de aur și cel puțin o bancă, potrivit CNN.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-07-17

TAGURI: tentativa, lovitura de stat militara, turcia, ankara, puci, securitate
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
18 Iul 2016

Considerati ca intr-o forma ceva mai "voalata" , presedintele Erdogan incearca o guvernare liberal socialista, cu o administratie si putere de stat ceva mai reduse , indeosebi in domeniul justitiei, pentru a-i permite o libertate mai mare de negociere, probabil in alte scopuri ?
ANONIM
18 Iul 2016

Ar putea oare profita Turcia de Brexit ?
CROCODILUL FLAMAND
18 Iul 2016

DECI "REBELII" REGIMULUI ERDOGAN ERAU ARMATA SI JUDECATORII...PAI IN CAZUL ASTA DACA BAGA LA PUSCARIE 3000 DIN ARMATA SI MII DE JUDECATORI.....CE ARE DE ZIS N-A-T-O..????? ...TOATA CHESTIA E EXTREM DE CIUDATA....PENTRU CA "REBELII" NU AU VENIT CU NICIUN GRUP POLITIC CARE SA PREIA PUTEREA...PANA LA URMA CINE SUNT UZURPATORII LUI ERDOGAN?....IN TURCIA NU MAI EXISTA OPOZITIE...TOATA LUMEA E CU SEFUL...CARE E CONTRA AJUNGE LA PUSCARIE...DEMOCRATIE NU GLUMA
CROCODILUL FLAMAND
18 Iul 2016

UPDATE.....INCA 8000 DE POLITISTI "SUSPECTI" AU FOST DATI AFARA DIN POLITIE...SI INTRE U-S-A SI TURCIA S-AU SUSPENDAT ORICE FEL DE CURSE AERIENE BILATERALE...TREABA SE COMPLICA SI MAI TARE
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...