2016-12-09 07:48

EXTERNE


Fiii lui Osama ben Laden denunţă execuţia arbitrară a tatălui lor

 |  10:10
Fiii lui Osama ben Laden denunţă execuţia arbitrară a tatălui lor

Fiii lui Osama benLaden au denunţat, marţi, "execuţia arbitrară" a tatălui lor de cătreun comando american la 2 mai, după ce anterior calificaseră drept"inacceptabilă" şi "umilitoare" aruncarea trupului săuneînsufleţit în mare.

Într-uncomunicat publicat de New York Times, fiii lui Osama ben Laden se întreabă dece tatăl lor "nu a fost arestat şi judecat pentru dezvăluireaadevărului".

Inamicul publicnumărul unu al Statelor Unite de la atentatele din 11 septembrie 2001, Osamaben Laden a fost ucis la 2 mai într-o operaţiune de comando americană împotrivareşedinţei în care se ascundea la Abbottabad, în Pakistan, a anunţatpreşedintele american. Cadavrul său a fost aruncat în mare, potrivitWashingtonului.

Comunicatul, atribuitlui Omar ben Laden, unul dintre fiii lui Osama ben Laden, cere, de asemenea,eliberarea celor trei soţii şi copiilor liderului Al-Qaida, care se aflau încasa din Abbottabad.

"Execuţiaarbitrară nu este o soluţie pentru probleme politice", adaugă comunicatul,care ridică semne de întrebare asupra "decenţei unui astfel de asasinat încare (...) dreptul internaţional a fost încălcat în mod deschis".

Autorităţilepakistaneze au declarat că trei soţii ale lui ben Laden au fost găsite în casă,precum şi 13 copii ai acestuia. Una dintre ele, Amal Ahmed Abdulfattah, a fostrănită la picior în timpul operaţiunii.

New York Timesprecizează că Omar Ben Laden este fiul pe care Osama ben Laden l-a avut cu oaltă soţie, Najwa. Niciunul dintre fraţii săi nu este numit în comunicatulscris în numele lor.

"Vrem să amintimlumii că Omar ben Laden, cel de-al patrulea fiu al tatălui nostru, a fostîntotdeauna în dezacord cu el în ceea ce priveşte violenţa ca atare şi i-atrimis întotdeauna tatălui nostru mesaje în care îl ruga să îşi schimbe manierade a acţiona. subliniind că niciun civil nu trebuie luat ca ţintă în niciocircumstanţă", continuă textul.

Comunicatul a fostadresat New York Times de autorul american Jean Sasson, care l-a ajutat pe OmarBen Laden să redacteze o carte de memorii în 2009.

Un comunicat mai scurtşi uşor diferit a fost publicat marţi pe un site islamist, în care fiii lui benLaden afirmă că familia a fost umilită de modul în care a fost tratat trupulneînsufleţit al acestuia.

"Considerăm căpreşedintele Obama este personal responsabil să elucideze soarta tatăluinostru, Osama ben Laden", se arată într-un mesaj semnat de Omar Ben Osamaben Laden în numele fraţilor săi şi citat de centrul american de supraveghere asite-urilor islamiste, SITE.

"Esteinacceptabil din punct de vedere uman şi religios să arunci corpul uneipersoane în mare într-o manieră umilitoare pentru familie şi pentrusimpatizanţii săi, aducând atingere sentimentelor a sute de milioane demusulmani", adaugă Omar ben Laden.

"În calitatea defii ai lui Osama ben Laden, ne rezervăm dreptul de a-i acţiona în justiţie pecei responsabili de această crimă, la instanţe americane şiinternaţionale", continuă mesajul.

El a subliniat, deasemenea, că "nici preşedintele american, nici administraţia sa nu auprezentat probe" privind moartea tatălui lor.

Autorităţi musulmanede rang înalt au considerat neconformă cu islamul decizia americană de a aruncaîn mare cadavrul lui Osama ben Laden, în timp ce Washingtonul susţine căritualul a fost respectat şi că un mormânt ar risca să devină loc de pelerinaj.

Omar Ben Laden, învârstă de 31 de ani, căsătorit cu o englezoaică, afirma în iulie 2010 că circa20 de membri ai familiei sale locuiesc într-o reşedinţă supravegheată în Irandin 2001.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-09-23Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image