2018-10-18 06:36


Filip merge în Parlament cu noul Guvern. O nouă încercare pentru învestirea unui cabinet în Republica Moldova

 |  20:29
Filip merge în Parlament cu noul Guvern. O nouă încercare pentru învestirea unui cabinet în Republica Moldova

Premierul desemnat al Republicii Moldova, Pavel Filip, a anunțat că până la sfârșitul săptămânii va merge în Parlament cu formula de Guvern și cu programul de guvernare la care lucrează în prezent și îl va finaliza în două zile, informează presa de peste Prut.

Filip a făcut anunțul la finalul consultărilor pe care le-a avut cu deputații majorității parlamentare constituite în jurul Partidului Democrat (PD).

Premierul desemnat a discutat pe rând cu PD, Partidul Liberal, Platforma parlamentară social-democrată pentru Moldova (PSDM) și cu grupul format din șapte deputați din cadrul Partidului Liberal Democrat (PLDM), deși partidul acestora a anunțat la asfârșitul săptămânii trecute că trece în opoziție și că nu va susține candidatura lui Filip. În opoziție se află și socialiștii, dar și Partidul Popular European (PPEM). Încă nu se știe ce vor face comuniștii.

Cu ocazia acestor întâlniri pe care le-a caracterizat ca „foarte constructive”, Pavel Filip le-a prezentat deputaților viziunea sa cu privire la rezolvarea problemelor economice și sociale actuale, precum și principalele prevederi ale noului program de guvernare și criteriile care vor sta la baza selectării membrilor viitorului cabinet de miniștri. El a precizat că își construiește programul de guvernare pe baza programului fostului cabinet condus de Valeriu Streleț și că „în prim plan va fi continuarea parcursului european”. De asemenea, s-a stabilit că viitorul Guvern va fi politic.

Întrebat de presă în ce relație este cu Vlad Plahotniuc, oligarhul controversat a cărui candidatură la funcția de premier a fost respinsă de președintele Timofti, Pavel Filip a afirmat: „Suntem în relații de colegialitate. Muncim într-o echipă, ne cunoaștem din facultate, am fost colegi. Mi-ar părea bine să mă consult și cu dumnealui și cu toți deputații”, conform presei locale preluate de Agerpres.

Pavel Filip a fost desemnat să formeze un nou Guvern pe 15 ianuarie, de către președintele Nicolae Timofti, după ce a respins varianta Plahotniuc. Filip era în prezent ministrul în exercițiu pentru Tehnologia Informației și Comunicații.

Termenul pentru învestirea unui nou Executiv este, conform unei hotărâri a Curții Constituționale, de 29 ianuarie. În caz contrar, președintele Timofti va fi nevoit să dizolve Parlamentul și să convoace alegeri anticipate.

Dodon contestă la Curtea Constituțională

Iată că socialiștii vor să împiedice numirea lui Filip, președintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, depunând o contestație, luni, la Curtea Constituţională (CCM) împotriva legitimității decretului prezidenţial privind desemnarea lui Pavel Filip la funcţia de prim-ministru, informează  unimedia.info. „Noi cerem CCM să verifice constituţionalitatea decretului de desemnare a lui Pavel Filip. Noi considerăm că acesta este anticonstituţional din trei considerente: Primul ţine de termenii de înaintare, el a fost desemnat pe data de 15 ianuarie. Doi - procedura de desemnare, crearea majorităţii parlamentare absolute, acestea se constituie în plenul Parlamentului de către grupurile parlamentare. Trei - am cerut să se verifice dacă tentativa de numire a domnului Sturza a fost consumată sau nu”, a declarat Dodon.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-18

TAGURI: filip, parlament, guvern, republica moldova
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...