2019-01-24 11:36


Franţa a sărbătorit 224 de ani de la căderea Bastiliei. Hollande, duşman declarat al exploatării gazelor de şist

 |  18:03
Franţa a sărbătorit 224 de ani de la căderea Bastiliei. Hollande, duşman declarat al exploatării gazelor de şist

Francezii au sărbătorit duminică 224 de ani de la căderea Bastiliei (14 iulie 1789), printr-o paradă militară pe Bulevardul Champs Elysées din Paris. Preşedintele François Hollande a respectat tradiţia şi a acordat un interviu televizat de la Palatul Elysée, în care a prezentat starea naţiunii după primele 14 luni de mandat.

Parada militară de Ziua Naţională a început duminică la ora 10.00 (11.00, ora României). De Ziua Naţională, Franţa a încercată să reafirme eficienţa forţelor militare şi rolul acestora pe scena internaţională. Preşedintele François Hollande a deschis parada la bordul vehiculului de comandă. Politicianul socialist, criticat pentru starea economiei ţării şi a cărui popularitate este în scădere vertiginoasă, a trecut în revistă trupele începând de la Arcul de Triumf şi continuând pe Bulevardul Champs Elysées. Parada a fost iniţiată de aproximativ 60 de militari din Mali care au defilat alături de colegii din unităţile franceze care au participat la operaţiunile din acest stat african. La paradă asistă şi secretarul general ONU, Ban Ki-moon, preşedintele interimar al Mali, Dioncounda Traoré, şi oficiali guvernamentali din 13 ţări africane.

Economia, la punct mort

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a afirmat că relansarea economică există, deşi creşterea economică este într-un punct mort, conform interviului televizat despre starea naţiunii.  Confruntat cu o situaţie economică şi socială tot mai dificilă, Hollande a încercat să redea francezilor oarece speranţe. “Creşterea economică există; producţia industrială este pe cale să fie relansată”, a subliniat preşedintele francez, citat de Mediafax. El a susţinut că Franţa este statul european unde producţia industrială a fost reluată cel mai rapid şi a dat asigurări că nu va creşte fiscalitatea “decât dacă este absolut indispensabil”, întrebat în legătură cu riscul ca relansarea să fie înăbuşită în faşă de majorări ale impozitelor.

François Hollande a insistat asupra temei privind exploatarea gazelor de şist şi a susţinut răspicat că această posibilitate este exclusă în Franţa. “Cât timp voi fi eu preşedinte nu va exista nici o exploatare a gazelor de şist în Franţa. O lege din 2011 interzice utilizarea metodei fracturării hidraulice”, a reamintit preşedintele în interviul difuzat după încheierea paradei militare. Reacţionând la accidentul feroviar soldat cu şase morţi şi zeci de răniţi, Hollande a declarat că Franţa trebuie “să facă mai mult pentru întreţinerea liniilor clasice în loc să privilegieze tronsoanele de mare viteză”, relatează Agerpres. “Prima concluzie pe care o tragem este că, prin investiţiile din următorii ani, trebuie să avem ca prioritate întreţinerea liniilor clasice”, a subliniat Hollande.

Şeful statului francez a evocat, de asemenea, în interviu victoria obţinută de forţele franceze şi africane în Mali, stat african ai cărui militari s-au numărat printre participanţii la parada de pe Champs Elysées. “Este o victorie pentru Africa, o victorie împotriva terorismului”, a spus preşedintele francez, care a adăugat că, deşi “a fost învins în Mali, terorismul nu a fost învins peste tot” şi că Franţa va susţine ţările care îi vor cere ajutorul, dar “nu va merge la război peste tot”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-14

Mai multe imagini:
Franţa a sărbătorit 224 de ani de la căderea Bastiliei. Hollande, duşman declarat al exploatării gazelor de şist
zoom

TAGURI: Hollande, dusman, gaze, sist
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...