2018-12-12 05:03


Franţa cere oficial ajutor militar statelor membre UE. Clauza de asistenţă mutuală din Tratatul de la Lisabona, invocată pentru prima dată după atentatele de la Paris

 |  15:03
Franţa cere oficial ajutor militar statelor membre UE. Clauza de asistenţă mutuală din Tratatul de la Lisabona, invocată pentru prima dată după atentatele de la Paris

Statul francez a invocat marți, pentru prima dată, clauza de asistență mutuală din tratatele europene, solicitându-le partenerilor săi ajutor militar și de alt tip în misiunile din Orientul Mijlociu și Africa, după atacurile de la Paris, a declarat ministrul apărării, Jean-Yves Le Drian, citat de Reuters și AFP.

El a spus că cele 28 de state UE au acceptat cererea oficială a Franței de “ajutor și asistenț”  în baza tratatului UE și că se așteaptă ca toate statele să ajute rapid în diferite regiuni. “Este în primul rând un act politic”, a spus Le Drian despre decizia de a invoca articolul 42-7 din Tratatul de la Lisabona, informează Agerpres.

“Cum va funcționa acest lucru? Poate prin cooperarea cu intervenția franceză în Siria, în Irak sau susținând Franța în alte operațiuni”, a afirmat el.

Acest lucru “ne va permite în orele care urmează să avem contactele bilaterale necesare” cu fiecare dintre statele membre UE în scopul de a stabili exact ajutorul pe care fiecare este dispus să îl acorde în mod concret Franței.

“Am simțit multă emoție din partea colegilor mei”, a spus ministrul după reuniunea cu omologii europeni, explicând că mulți dintre ei au luat cuvântul în franceză pentru a-și exprima susținerea.

Pe de altă parte, Comisia Europeană (CE) s-a arătat marți înțelegătoare față de situația Franței, lovită vineri din plin de o serie de atentate teroriste, după ce prim-ministrul francez Manuel Valls a anunțat că țara sa își va depăși cu siguranță ținta de deficit asumată în cadrul UE din cauza creșterii cheltuielilor de securitate. “Regulile pactului de stabilitate nu împiedică statele să-și definească prioritățile. Înțelegem că prioritatea o reprezintă securitatea”, a declarat comisarul european pentru afaceri economice și monetare, Pierre Moscovici, în cadrul unei conferințe de presă. Regulile bugetare nu sunt “nici rigide, nici stupide”.

Ținta de deficit “va fi depășită cu siguranță” în condițiile în care Franța își amendează bugetul pentru a angaja 10.000 de polițiști și jandarmi, a declarat premierul Valls. “Comisia Europeană trebuie să înțeleagă”, a spus Valls, că lupta împotriva Statului Islamic “privește Franța, dar și Europa”.

Sprijin unanim pentru Paris

Uniunea Europeană și statele membre și-au exprimat sprijinul “unanim” pentru cererea de asistență a Franței de după atentatele de la Paris, a anunțat marți șefa diplomației UE, Federica Mogherini, informează AFP, citată de Agerpres.

“Astăzi UE, prin vocea tuturor statelor membre, a exprimat unanim cea mai puternică susținere și faptul că este gata să acorde asistența solicitată”, a precizat șefa diplomației UE în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian.  Franța a invocat articolul 42-7 din tratatele europene, care prevede o clauză de solidaritate în caz de agresiune asupra unui stat membru UE. “Este un articol care nu a mai fost utilizat niciodată în istoria Uniunii”, a subliniat Federica Mogherini.

Nicio decizie oficială nu a fost luată marți în acest sens de miniștrii europeni ai apărării reuniți la Bruxelles în cadrul unui consiliu al UE, notează AFP.  Această “susținere unanimă” este “un act politic de mare amploare”, și-a exprimat însă satisfacția Jean-Yves Le Drian.

Tratatul precizează că statele membre acționează solidar atunci când unul dintre ele este victima unui atac terorist sau a unei calamități naturale sau produse de om. Clauza respectivă prevede că statele UE vor acționa în comun, în spirit de solidaritate, în cazul în care un stat membru este victima unor catastrofe naturale (precum secetă, inundații, cutremure), același principiu aplicându-se și în cazul în care un stat membru este supus atacurilor teroriste.  În toate aceste cazuri, potrivit Tratatului de la Lisabona, Uniunea Europeană mobilizează, pe baza clauzei de solidaritate, toate instrumentele de care dispune, inclusiv mijloacele militare puse la dispoziția sa de statele membre.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-17

TAGURI: franta, ajutor militar, state membre ue, tratat, lisabona
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...