2018-05-24 07:04


Franța se pregătește de ALEGERI. Cine sunt favoriții primului tur

 |  16:21
Franța se pregătește de ALEGERI. Cine sunt favoriții primului tur

Duminică are loc primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța. Emmanuel Macron (centru) ar obtine 24%, iar Marine Le Pen (extrema dreapta) 22% in primul tur al alegerilor prezidentiale de duminica din Franta, arata cel mai recent sondaj, realizat de Ipsos/Sopra/Steria si dat publicitatii vineri, scrie Reuters.

Candidatul dreptei, Francois Fillon, si Jean-Luc Melenchon, candidatul stangii extreme, se afla la egalitate, pe locul al treilea, ambii fiind cotati cu 19%.

Rezultatul alegerilor din Franța va fi decisiv pentru viitorul Uniunii Europene. Bătălia electorală se va da între extremista Marine Le Pen, a cărei victorie ar însemna cel mai probabil dezmembrarea UE și pro-europeanul Emmanuel Macron, care ar putea consolida Uniunea.

Cine e Emmanuel Macron

Macron are 39 de ani și este căsătorit cu fosta lui profesoară de franceză, Brigitte Trogneux, mai mare cu 20 de ani.

Fost membru al Partidului Socialist, apoi consilier economic al președintelui Hollande, a devenit Ministru al Economiei în 2014. S-a remarcat pentru propunerile sale de reformă economică și a intrat în conflict cu liderii tradiționali din Guvernul francez (de stânga). În 2016 a lansat o nouă mișcare politică, En Marche! și a demisionat din poziția de Ministru, pentru a intra în cursa prezidențială.

Principalele lui propuneri țin de reformarea economică a Franței și întărirea UE. Consideră că trebuie investit în reducerea șomajului și mărirea beneficiilor sociale (introducerea gratuității pentru servicii dentare sau oftalmologice).

Este promotor al trecerii la energie regenerabilă: renunțarea la energie pe bază de cărbune, în acord cu necesitatea acțiunii în contextul încălzirii globale.

Dacă reușește să își implementeze reformele, cel mai probabil va readuce Franța alături de Germania în fruntea UE.

Cine e Marine Le Pen

Avocata în vârstă de 48 de ani, europarlamentară din 2004, este lideră a partidului extremist Frontul Național din 2011, când l-a înlocuit pe tatăl ei, un politician antisemit (cu atitudinea de tipul: “Nu spun că nu au existat camerele de gazare, spun că ele reprezintă un aspect minor al istoriei celui de-al doilea război mondial”).

Marine Le Pen l-a dat afară din partid fiindcă “caricaturiza” ideologia lor și, cu un ton mai moderat, a reușit să crească partidul în sondaje. Cu toate astea, Le Pen-fiica s-a remarcat la rândul ei prin declarații șocante, cum ar fi comparația între rugăciunile musulmanilor care se aud pe străzi cu ocupația nazistă din războiul mondial—a fost cercetată pentru instigare la ură. A amintit de antisemitismul tatălui ei când a negat rolul Franței în Holocaust.

În timpul campaniei prezidențiale Le Pen a anunțat că va scoate Franța din spațiul Schengen și va reduce la maxim imigrația, într-un demers izolaționist. Tot discursul ei este unul puternic naționalist, antiglobalist, care propune reîntoarcearea la o epocă de aur—simbolistică similară cu a majorității populiștilor europeni și chiar cu a lui Donald Trump (Make America Great Again). De remarcat că Le Pen a lăudat alegerea lui Donald Trump președinte.

În planurile acesteia ca lider al Franței a anunțat reforme radicale: de la schimbarea Constituției pentru oferirea unor noi privilegii pe bază de naționalitate, la reducerea ajutoarelor sociale, reinstaurarea francului ca monedă națională și retragerea din NATO.

Chiar dacă președinția lui Le Pen nu va aduce un plauzibil Frexit, atitudinile populiste ale acesteia și reacțiile la Brexit (pe care l-a salutat ca marcând nașterea unei Noi Europe) sunt semnale că va contribui la slăbirea și chiar dezintegrarea UE


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-04-21

TAGURI: alegeri, franta, emmanuel macron, marine le pen

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiriApa Nova