2017-01-23 23:05


Frăţia Musulmană vrea anularea acordului cu Israel. Schimbările din lume ameninţă influenţa SUA în regiune

 |  18:49
Frăţia Musulmană vrea anularea acordului cu Israel. Schimbările din lume ameninţă influenţa SUA în regiune

Pentru SUA, criza în desfăşurare în Egipt este mult mai mult decât oruptură cu un aliat, în condiţiile în care ciocnirile demiercuri au redus opţiunile lui Mubarak. Cu revoltele populare în Egipt, Yemen,Tunisia, oficialii americani în combaterea terorismului sunt îngrijoraţi defaptul că facţiunile radicale din aceste ţări ar putea găsi un nou punct desprijin în mijlocul haosului. Emisarulprivat al lui Obama la preşedintele egiptean, Frank G. Wisner, a părăsit bruscCairo, miercuri seara, după doar două reuniuni, una cu preşedintele şi una cuvicepreşedintele Suleiman.

SUA se bazează foarte mult pe parteneriistrăini. Oficiali şi experţi externi apreciază că pierderea lui Mubarak înEgipt sau a lui Ali Abdullah Saleh din Yemen ar fi o lovitură pe termenscurt în campaniade combatere a terorismului. Ruptură deschisăîntre SUA şi Egipt, după ce americanii au condamnat violenţele de miercuri, ilustrează modul în care schimbările rapide şi dramatice în Cairo pot modifica calculpolitic în întreaga regiune şi agenda administraţiei politicii externe. Înafară de Egipt, au existat revolte, în această săptămână, printre alţi aliaţiapropiaţi ai SUA în lupta împotriva al-Qaeda şi în eforturile pentru a ajunge laun acord de pace în Orientul Mijlociu. Oficialii israelieni şi-au exprimatîngrijorarea că schimbarea bruscă a lui Mubarak ar putea pune în pericoltratatul de pace din 1979 dintre Egipt şi Israel. În context, oficialii de la Pentagon, Departamentulde Stat, Agenţia Centrală de Informaţii şi Casa Albă au început să schiţezediferite scenarii în întreaga regiune într-un efort de a ţine pasul cuevenimentele. Asta după ce mulţi analişti au avertizat că impresia lăsatăde SUA, potrivit căreia nu a anticipat valul de revolte, ar duce la etichetareaamericanilor ca fiind o putere în declin, având o influenţă redusă.

Frăţia Musulmană vrea anularea acordului cu Israel

Administraţia Obama vreasă se asigure că oponenţii politici ai lui Mubarak sunt incluşi în negocieri,dar a negat orice discuţii cu Frăţia Musulmană. Temerea de FraţiiMusulmani şi de schimbarea de atitudine a Egiptului faţă de Israel estemotivul reticenţei SUA, conform comentatorilor. "Fraţii Musulmani susţinmişcarea Hamas şi alte grupări teroriste, trimit semnale de prieteniedictatorilor şi torţionarilor iranieni, ar fi proprietarii Canalului Suez şi seopun acordului de pace israelo-egiptean din 1979", apreciază blogul DailyBeast, apropiat de Council on Foreign Relations care adaugă că "FraţiiMusulmani ar pune în pericol eforturile antiteroriste din regiune şi dinîntreaga lume". De altfel, mişcarea islamistă FrăţiaMusulmană, principala forţă de opoziţie egipteană, a anunţat că speră sa creezeun guvern interimar şi să anuleze acordul de pace semnat cu Israelul, imediatdupă demisia preşedintelui Mubarak, pe motiv că acordul afectează interesle şidemnitatea Egiptului, dar şi ale întregii lumii arabe.

Opoziţia din Egipt arată ca omişcare capricioasă şi neunitară. Ideile Frăţiei Musulmane sunt în contradicţiecu o altă figură a Opoziţiei, ElBaradei care a căutat sărisipească, într-un interviu, temerile occidentale, potrivit cărora Egiptulriscă să se întoarcă împotriva SUA şi a Israelului. "Ideea că Egiptul, odatăce va fi o democraţie, va deveni ostil SUA şi Israelului este ficţiune", aprecizat laureatul Premiului Nobel pentru pace, pe când se afla la conducereaAgenţiei internaţionale a energiei atomice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639236-12-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image