2018-12-16 19:35


Frăţia petrolului între SUA şi Rusia

 |  21:00
Frăţia petrolului între SUA şi Rusia

Surpriză de proporţii din partea ruşilor şi americanilor. Exxon Mobil, cea mai mare companie petrolieră americană, a câştigat un premiu mult râvnit în industria de petrol de la nivel mondial: un acord de a explora petrol din zona arctică a Rusiei.

Semnarea acordului cu compania rusă Rosneft, care a beneficiat prezenţa premierul Vladimir Putin, reprezintă cea mai mare tranzacţie de afaceri dintre SUA şi Rusia de când preşedintele Barack Obama a avut ca prioritate a politicii externe îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări.Potrivit lui Putin, investitiţia este foarte mare şi nici măcar nu se pot rosti cifrele uriaşe.  Întimp ce agenţiile ruse de ştiri au anunţat că  potenţiale investiţii de către ambele companii a fi de peste 500 miliarde de dolari, oficialii Exxon au declarat că, cel puţin la început, cifrele ar fi de ordinul zecilor de miliarde de dolari.Exxon şi Rosneft au convenit să investească în dezvoltarea a trei blocuri din Marea Kara şi un bloc din Marea Neagră. Rosneft va deţine 66,7% din acţiuni, iar Exxon va controla restul capitalului. Compania rusă estimează că blocurile din Marea Kara au rezerve recuperabile de 36 miliarde de barili şi resurse totale de 110 miliarde de barili echivalent petrol, de peste patru ori cât rezervele dovedite ale Exxon la nivel mondial. Blocul din Marea Neagră este estimat la 9 miliarde de barili.

Interesele celor două părţi

Acordul încheiat marţi oferă companiei de stat ruse  Rosneft opţiunea de a investi în Golful Mexic şi Texas, operaţiuni care ar putea include şi cunoştinţe despre două dintre cele mai controversate metode de extracţie a petrolului, printre care şi folosirea aşa-numitei tehnici de fisurare hidraulică. Ruşii doresc să înveţe anumite tipuri de foraj pentru a le utiliza la domiciliu. Totodată, Rusia, cel mai mare producător de ţiţei din lume, a obţinut sprijinul uneia dintre puţinele companii capabile să extragă petrol şi gaze în condiţiile dure din zona arctică. Pe de altă parte, americanii vor pătrunde mai adânc în mediul de afaceri din Rusia şi vor avea acum acces la “unele dintre cele mai promiţătoare şi mai puţin explorate zone offshore din lume, cu un potenţial ridicat de petrol şi gaze". Acordul de business va determina şi o relaxare a relaţiilor politice dintre Rusia şi SUA, susţin analiştii.

 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-11-13
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...