2018-12-19 05:34


George Simion, expulzat de Guvernul de la Chişinău: Republica Moldova, teritoriu interzis unioniștilor

 |  22:06
George Simion, expulzat de Guvernul de la Chişinău: Republica Moldova, teritoriu interzis unioniștilor

Clasa politică de la Chişinău s-a împărţit în problema expulzării cetăţeanului român George Simion, reţinut de Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova. PDM şi PCRM au aplaudat acţiunea, Partidul Liberal a condamnat gestul, în vreme ce PDLM, aflat la Guvernare, a solicitat informaţii şi a acuzat opoziţia de politizarea incidentului.

Expulzarea din Republica Moldova a românului George Simion, cunoscut pentru activismul său în slujba unirii Basarabiei cu România, a stârnit o furtună politică la Chişinău. Dacă democraţii şi comuniştii au apărat decizia, liberalii s-au împărţit în funcţie de relaţiile lor cu Guvernul.

Parlamentarii din Partidul Liberal au acuzat Guvernul că pune în pericol relaţiile cu România pentru a răspunde comenzilor politice venite de la Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniştilor (PCRM). „Această acţiune este orchestrată şi umbreşte şansele de reuşită ale Republicii Moldova la Summitul de la Riga. Cei care au acţionat ştiu exact acest lucru. Solicităm liderilor coaliţiei - Filat, Voronin şi Lupu -  să înceteze presiunile politice asupra instituţiilor de stat”, a declarat Valeriu Munteanu, deputat PL. Primarul capitalei, liberalul Dorin Chirtoacă, a subliniat că acţiunea autorităţilor moldovene va sfârşi prin a avea „o reacţie inversă”, aducând şi mai mulţi participanţi la marşul unionist programat pentru 16 mai.

În schimb, liderul comuniştilor moldoveni s-a mărturisit încântat de decizia SIS. „Să dea Dumnezeu şi Maica Domnului să vină comuniştii la guvernare, să se trezească poporul Republicii Moldova şi să ne aducă la guvernare! Vă asigur că voi proceda numai în aşa fel mai departe”, a promis Vladimir Voronin. Şi fostul preşedinte-interimar, Marian Lupu, lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) şi fost membru al PCRM, a mulţumit autorităţilor, pentru că au luat atitudine faţă de Simion. „Organele de stat sunt obligate să acţioneze conform legii. Nu se admit acţiuni care duc la lichidarea statalităţii”, a remarcat politicianul moldovean. Lupu s-a declarat încrezător că incidentul nu va afecta relaţiile bilaterale cu Bucureştiul, întrucât George Simion „nu reprezintă organele oficiale” ale României.

Atitudinea lui Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal democrat din Moldova (PLDM), a fost mai nuanţată, relatează Mediafax. El a cerut lui Mihai Bălan, preşedintele Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) să ofere informaţii despre motivele care s-au aflat la baza deciziei de a-l expulza pe cetăţeanul român. „Avem foarte multe speculaţii şi extrem de multă manipulare. Ar fi util ca, la sfârşitul şedinţei de astăzi, să vină directorul SIS în faţa Parlamentului şi să explice de ce s-a luat această decizie. Care au fost motivele care au stat la baza acestei decizii?”, a spus fostul premier. În acelaşi timp, Filat a avut grijă să acuze Partidul Liberal că se foloseşte de incident pentru a lovi Guvernul.

La rândul său, premierul moldovean, Chiril Gaburici, a avut o discuţie cu ministrul de Externe de la Chişinău, Oleg Bălan. Şeful Guvernului de la Chişinău i-a reproşat lui Bălan că l-a înştiinţat cu întârziere despre decizia luată în cazul George Simion şi l-a atenţionat că informaţia prezintă interes social sporit şi poate avea consecinţe neplăcute asupra relaţiilor diplomatice cu România.

Povestea unei expulzări

George Simion, preşedinte al Platformei Unioniste „Acţiunea 2012”, a fost reţinut miercuri, în faţa liceului Gheorghe Asachi din Chişinău, de mai mulţi agenţi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) din Republica Moldova. El a fost escortat ulterior până la Vama Leuşeni, fiind expulzat din ţară cu interdicţia de a mai intra pe teritoriul moldovean vreme de cinci ani, informează Agerpres. Expulzarea sa a avut loc cu doar câteva zile înainte de marşul pentru Unire care are loc pe 16 mai în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău. Ministerul moldovean de Interne a explicat într-un comunicat remis joi că articolul 55 al Legii 200/2010 permită autorităţilor de la Chişinău să declare ca indezirabilă o persoană care pune în pericol siguranţa naţională. Decizia nu a fost comentată de SIS.

Într-un interviu acordat UNIMEDIA, George Simion s-a arătat încrezător că marşul pentru Unire va atrage tot mai mulţi participanţi. „Clasa politică de la Chișinău a deziluzionat dramatic speranțele europene ale alegătorilor după 30 noiembrie 2014. Tot mai mulți oameni au participat la manifestațiile unioniste, văzând reîntregirea ca unica salvare pentru viitorul lor. Asta cred că a speriat: sâmbătă, de la ora 14.00, zeci de mii de oameni vor cere Unirea și o vor face pașnic, cum am făcut-o întotdeauna”, a explicat tânărul unionist.

Platforma Unionistă „acţiunea 2012” reuneşte asociaţii non-guvernamentale şi grupuri civice care susţin unirea Republicii Moldova cu România. Membrii săi organizează în fiecare an atât în România, cât şi în Republica Moldova, marşuri pentru unificarea celor două state.

Reacţia României

Autorităţile române au negat că ar fi fost informate de omologii din Republica Moldova privind decizia de a-l expulza pe George Simion, informaţiile fiind obţinute strict din surse publice. „Misiunea diplomatică a luat imediat legătura cu autorităţile competente ale Republicii Moldova - Ministerul Afacerilor Interne şi Biroul Migraţie şi Azil - şi a solicitat clarificări. O cerere formală în acest sens a fost adresată Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat al MAE român.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-15

TAGURI: george, simion, republica, moldova, expulzare, vlad, filat, partidul, liberal, voronin, actiunea, chisinau
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...