2019-01-16 16:32


GERMANIA: Contractele temporare de muncă, subiect de scandal între sindicate şi companii, după ce doi români au murit pe un şantier naval

 |  18:55
GERMANIA: Contractele temporare de muncă, subiect de scandal între sindicate şi companii, după ce doi români au murit pe un şantier naval
Răzvan Mateo Mateescu

O anchetă a Deutsche Welle (DW) a dezvăluit cazuri de decese legate de muncă şi concedieri nejustificate, în care au fost implicaţi muncitori români şi care scot la lumină deficienţele care le-au permis unor firme germane să-i exploateze pe lucrătorii temporari.

Este dat exemplul unui român care a fost angajat la un abator din Germania timp de opt luni. La un moment dat, a fost concediat sub pretextul că a încercat să-i aranjeze un loc de muncă la companie şi surorii sale. Concetăţeanul nostru, se pare, nu a mai apelat la agenţia de recrutare intermediară, şi, astfel, sora sa a economisit 800 de euro pe care i-ar fi plătit agenţiei. La scurt timp după aceasta, el a primit de la abator un document în germană pe care a fost rugat să îl semneze, lucru pe care l-a făcut, deşi nu a înţeles ce era scris în actul respectiv. Şi aşa, românul a descoperit mai târziu că îşi semnase demisia.

Documente netraduse

Muncitorul nu a dorit să îşi dezvăluie numele, dar este unul dintre muncitorii de care se ocupă Szabolcs Sepsi din partea Federaţiei Sindicale Germane (DGB). Potrivit lui Sepsi, românul nu este nici pe departe un caz izolat. “Le spunem mereu oamenilor să nu semneze ceva ce nu înţeleg”, a declarat Sepsi pentru DW. Muncitorul român fusese angajat la abator pe baza unui contract temporar de muncă.

Sindicatele din Germania au reuşit să obţină prin negocieri, în primăvara lui 2012, o creştere a salariilor pentru lucrătorii temporari, dar un număr tot mai mare de companii aleg să ocolească această formă de relaţie contractuală de muncă. În schimb, optează pentru un tip de contract care conţine condiţii neaprobate de sindicate. Angajaţii cu contracte temporare de muncă pot fi găsiţi în majoritatea domeniilor de activitate din Germania, de la comerţul cu amănuntul, la industria auto sau ingineria mecanică. Forţa de muncă încadrată cu astfel de contracte este reprezentată atât de străini, cât şi de germani.

Plătiţi la lucrare

Un asemenea contract de angajare temporar stipulează în mod normal un salariu bazat pe lucrare, nu pe numărul de ore lucrate. Christian Brunkhorst, reprezentant al Sindicatului metalurgiştilor IG Metall, consideră că, deşi nu există în mod fundamental nimic greşit cu acest concept, “problema este că firmele folosesc tot mai mult contracte temporare de muncă pentru a reduce standardele condiţiilor de muncă, pentru a slăbi drepturile muncitorilor şi pentru a folosi dumping-ul salarial”.

În multe cazuri, firmele angajează subcontractanţi care sunt plătiţi pe lucrare (de ex: încărcarea unui spaţiu de depozitare). Însă aceşti subcontractanţi, de multe ori, nu mai încheie înţelegeri salariale şi muncitorii primesc mai puţini bani decât dacă ar fi fost angajaţi direct de firma contractoare iniţială. Siguranţa la locul de muncă este adesea ignorată în astfel de înţelegeri, a susţinut Brunkhorst. Potrivit sindicalistului, din aceste motive, contractele temporare de muncă sunt de ceva timp sub tirul criticilor. Abatoarele, în special, au fost vizate, în contextul în care “întregul sector este dezechilibrat”, a spus Brunkhorst.

Scandalul a escaladat abia recent, când doi lucrători români (32 şi 45 de ani) au murit în Papenburg. Ei lucrau pentru un subcontractant al şantierului naval Meyer Werft, care are peste 2.500 de angajaţi şi construieşte nave de croazieră.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-28
Citeste si:
Germania vede pozitiv venirea masivă a muncitorilor români şi bulgari

TAGURI: germania, contracte, munca, români, moarte, accident, sindicate, companii
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...