2017-01-24 19:35


Greşelile grave, surse de promovare în cadrul CIA

 |  19:03
Greşelile grave, surse de promovare în cadrul CIA
În decembrie 2003,forţele de securitate au oprit un autobuz în Macedonia şi au luat un cetăţeangerman pe nume Khaled el-Masria. Pentru următoarele cinci luni, el-Masria afost o fantomă. Numai un grup select de ofiţeri CIA ştia de el că a fost dus lao închisoare secretă în Afganistan pentru interogatoriu. Dar el-Masria a fost persoana greşită. El avea un paşaportgerman, iar omul căutat de CIA nu era un cetăţean german.

În cazul de mai sus, greşeala unui analist CIA, fără nici oexperienţă pe teren, a implicat agenţia într-una dintre cele mai jenantemomente diplomatice din războiul SUA împotriva terorismului. Totuşi, în ciudarecomandărilor unei analize interne, analistul nu a fost niciodată pedepsit. Defapt, a fost avansat în centrul de contrainformaţii teroriste, ajutând laeforturile preşedintelui Barack Obama de a perturba activitatea al-Qaida.În anii care au urmat atacurilor de la 11 septembrie 2001,ofiţerii care au comis greşeli grave, care au condus la condamnări greşite cuînchisoarea ale unor oameni sau chiar la moartea unora, au primit doaravertismentele minore sau nici o pedeapsă, dezvăluie o anchetă AssociatedPress.

Ancheta AP asupraacţiunilor CIA a relevat un sistem disciplinar care durează ani buni pentru alua decizii, predispus la favoritisme şi manipulare. Doi ofiţeri implicaţi înmoartea unui prizonier în Afganistan, de exemplu, nu au primit nici o pedeapsădisciplinară şi au avansat în posturi de conducere din Orientul Mijlociu. Alţiofiţeri au fost pedepsiţi după ce au participat la o execuţie în Polonia şi aujucat un rol în moartea unui prizonier în Irak. Aceşti ofiţeri în rezervă aurevenit apoi în comunitatea deinformaţii în calitate de contractanţi.

Într-un caz, de exemplu,care implică maltratarea unui deţinut, un interogator CIA pe nume Albertfoloseşte un burghiu pentru a tortura unagent al-Qaida la o închisoare secretă în Polonia, fapt interizis prin tratate.Albert a fost mustrat. Şeful lui, Mike, care a condus închisoare secretă, retrasîn timpul investigaţiei. Albert a revenit în agenţie ca un contractantCIA. Ron, şeful staţiei din Polonia,care a asistat la execuţie, supraveghează toate operaţiunile în Rusia. Într-unalt caz, un suspect de terorism, Gul Rahman, dezbrăcat pe jumătate, a fost lăsat să îngheţe într-ocelulă până a murit. Rezultatele anchetei nu au fost niciodată făcute publice,dar au fost rezumate AP de către foştii funcţionari care, la fel ca zeci deoameni care au discutat despre sistemul disciplinar al CIA, au insistat asupraanonimatului, deoarece nu au fost autorizaţi să-l discute. Raportul a exprimat îngrijorareacu privire la rolul lui Pavel, şef de staţie CIA în Afganistan, care a refuzatcererile unui ofiţer CIA de încălzire a celulei. De la moartea lui Rahman,Pavel a avansat rapid în carieră. El este şef al diviziei din OrientulApropiat, în Irak, Iran şi alte ţări din Orientul Mijlociu. Este unul dintrecele mai importante locuri de muncă în cadrul agenţiei.

Problema disciplinară încadrul CIA este, de obicei, manipulată intern, în secret. În cazurilecomplicate, directorul poate convoca un grup de ofiţeri de rang înalt pentru aanaliza problema, dar consiliul poate face doar recomandări. Dosarele pot treceprin reexaminări şi investigaţii ale Congresului şi Departamentului de Justiţiecare pot dura ani buni, lăsând o carieră în uitare. Potrivit surselor dinancheta AP, ofiţerii care sunt favorizaţi de managerii de la sediul central aufost cruţaţi de măsuri disciplinare. Cei fără legături politice au şansele celemai mari să primească o pedeapsă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-02-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image