2018-11-21 04:00


Guvernul de la Londra înarmează regimurile dictatoriale din Siria şi Iran

 |  17:18
Guvernul de la Londra înarmează regimurile dictatoriale din Siria şi Iran

Fostul ministru britanic al Apărării John Stanley, liderul unei Comisii parlamentare, a avertizat, într-un raport publicat miercuri, că Guvernul de la Londra vinde echipamente militare tuturor statelor care se află pe propria listă cu regimuri sensibile, printre care figurează Siria şi Iranul. Uimitor este şi faptul că Marea Britanie sprijină şi Argentina, în contextul în care cele două state au purtat război în urmă cu circa treizeci de ani.

Guvernul de la Londra a eliberat sau prelungit aproximativ 3.000 de licenţe de export în valoare totală de 12,3 miliarde de lire sterline (14,1 miliarde de euro), "o sumă uriaşă", a declarat Stanley, adăugând că a crezut că "cineva a adăugat nişte zerouri". Dintre cele 27 de ţări considerate sensibile în privinţa drepturilor omului care figurează pe lista Guvernului britanic, doar două - Coreea de Nord şi Sudanul de Sud - nu au contracte cu Marea Britanie.

Autorităţile de la Teheran au semnat 62 de contracte, în principal pentru material criptografic, iar Rusia a contractat 27 de licenţe pentru echipament biotehnologic, puşti cu lunetă, armament cu laser şi avioane fără pilot. Aceste două ţări furnizează arme regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Paradoxal, acelaşi Executiv care a anunţat marţi o viitoare livrare de material de protecţie împotriva armelor chimice opoziţiei siriene, a prelungit trei licenţe acordate Siriei pentru vehicule de teren şi piese de sonare. Autorităţile de la Londra oferă asigurări că cele aproximativ 3.000 de licenţe nu vizează echipament "de natură să fie utilizat în vederea facilitării reprimării interne" sau "să provoace ori prelungească conflicte regionale sau internaţionale". Stanley a îndemnat la un "comportament mai prudent în momentul acordării unor licenţe unor regimuri autoritariste". Guvernul contravine "politicii sale de a nu vinde armament oricui este susceptibil să constituie o ameninţare la adresa drepturilor omului", a subliniat reprezentantul Amnesty International (AI) Oliver Sprague.

În plus, Beijingul beneficiază de cel mai mare număr de licenţe din partea Londrei (1.163, în valoare de 1,8 miliarde de lire sterline).Israelul este cel mai important contribuitor, plătind numai el singur 7,7 dintre cele 12,3 miliarde de lire sterline de pe factura totală, în principal pentru material criptografic cu utilizare militară şi civilă.

Mai mult, Comisia parlamentară şi-a exprimat uimirea, faţă de cele 57 de licenţe acordate Argentinei, o ţară împotriva căreia Marea Britanie a purtat un război ce a avut ca miză arhipelagul Falkland, în 1982, cu toate că statul sud american nu figurează pe lista ţărilor sensibile. Egipt, Tunisia, Bahrain şi Madagascar sunt alte state care au atras atenţia Comisiei parlamentare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-17

TAGURI: Londra, Siria, Iran, înarmare, Argentina
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...