2018-11-14 17:40


Hezbollah, armă a Iranului şi Siriei. Formaţiune paramilitară, trecută pe lista neagră a UE

 |  17:29
Hezbollah, armă a Iranului şi Siriei. Formaţiune paramilitară, trecută pe lista neagră a UE

Formaţiunea şiită libaneză Hezbollah s-a remarcat prin atacurile sale sângeroase în favoarea Teheranului şi Damascului. În replică, miniştrii europeni de Externe au decis luni să înscrie aripa paramilitară a mişcării pe lista UE cu organizaţii teroriste. Formaţiunea reuneşte mii de mii de militanţi activi, are un puternic serviciu de securitate şi de informaţii, o reţea de telecomunicaţii bine organizată şi confundă faţa sa politică şi aripa militară, descriindu-se ca un 'partid de rezistenţă' împotriva Israelului.

Înfiinţată în 1982 şi finanţat de Iran, formaţiunea nu a fost dezarmată la sfârşitul războiului civil (1975 -1990), spre deosebire de alte miliţii libaneze, potrivit Agerpres. Cu toate că are doar 11 de deputaţi dintr-un total de 128 în Parlamentul libanez, Hezbollah joaca un rol fundamental prin sprijinul aliaţilor săi.

Ură faţă de Israel

'Partidul lui Dumnezeu', creat la iniţiativa Gardienilor Revoluţiei din Iran după invazia israeliană în Liban, a devenit rapid vârful de lance împotriva ocupaţiei israeliene. În anul 2000, atacurile sale sângeroase au constrâns Israelul să-şi retragă trupele din Liban după 22 de ani de ocupaţie. Victoria în această bătălie, cuplată la o puternică reţea de ajutoare sociale, l-a făcut foarte popular, mai ales în comunităţile şiite unde beneficia de suportul a 30% din populaţie . Format într-o cultură a secretului, Hezbollah cultivă o ură tenace faţă de autorităţile israeliene, însă, potrivit serviciilor de informaţii occidentale, sub eticheta 'Jihadul Islamic',  a fost autorul a numeroase răpiri de occidentali în Liban în anii '80. Totodată, Sofia îl acuză că ar fi în spatele atentatului anti-israelian de la Burgas, aşa cum a fost suspectat de Argentina că ar fi organizat împreună cu Teheranul atacul din iulie 1994 împotriva organizaţiei evreilor din Buenos Aires. Condus de liderul carismatic Hassan Nasrallah, Hezbollahul a declanşat în 2006 un război cu statul evreu, prin răpirea a doi soldaţi israelieni, ucişi ulterior. Forţele israeliene au replicat printr-o ofensivă devastatoare, dar fără să desfiinţeze partidul. Potrivit expertului libanez Waddah Charara, mişcarea numără 20.000 de combatanţi dintre care 5.000 sunt perfect pregătiţi şi pot fi mobilizaţi imediat, antrenaţi fiind în Iran.

Criticat de o parte a populaţiei

După episodul din 2006 care a marcat apogeul său, Hezbollah a început apoi să fie din ce în ce mai mult criticat de o parte a populaţiei. În timpul confruntărilor crâncene din 2008 între simpatizanţii săi şi cei ai lui sunnitului Saad Hariri, pe atunci lider al majorităţii parlamentare, Hezbollahul a dobândit pentru câteva zile controlul comunităţii musulmane din Beirut. Imaginea sa de apărător al naţiunii a avut de suferit, fiind atras în rivalităţi sectare. Acuzările emise de Tribunalul Special pentru Liban împotriva a patru din cadrele sale implicate în asasinarea fostului prim-ministru Rafik Hariri, în 2005, i-a afectat de asemenea imaginea. În plus, implicarea în războiul din Siria alături de partea lui Bashar al-Assad a aşternut o nouă pată pe obrazul Hezbollah. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-22

TAGURI: Hezbollah, listă, UE
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...