2017-01-22 01:52

EXTERNE


Hillary Clinton negociază o posibilă mutare la Banca Mondială

 |  16:19
Hillary Clinton negociază o posibilă mutare la Banca Mondială

Secretarul de statHillary Clinton ar fi interesată de preluarea conducerii Băncii Mondiale 2012când se încheie mandatul lui RobertZoellick la BM, fost oficial în administraţia Bush. Surseapropiate de aceasta au declarat că oficialul amerian a avut discuţii la CasaAlbă despre o astfel de mutare, arată Reuters. Până acum nici o femeie nu acondus Banca Mondială sau FMI.Fosta Primă Doamnă şi fostrival politic al preşedintelui Barack Obama, H. Clinton a devenit rapid unul dintrecei mai influenţi membri ai actualei administraţii de la Washington, dupăinvestirea din 2009. Ea a declarat public ca nu are de gând să stea la Departamentulde Stat mai mult de patru ani. Două surse au confirmat că doamna Clintonvrea poziţia de la BM, iar o a treia sursă a spus că Obama îi susţine planurilede a prelua conducerea instituţiei financiare. Nu esteclar dacă Obama a acceptat în mod oficial să o nominalizeze pentru acest post,care ar necesita aprobarea de către cele 187 de ţări membre ale BănciiMondiale. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, JayCarney, a negat discuţiile. Şi Philippe Reines, purtătorul de cuvânt allui Clinton, a respins vehement informaţiile. "Secretarul Clinton nu a avutdiscuţii cu preşedintele, Casa Albă sau oricine altcineva în legătură cu omutare la Banca Mondială. Ea nu şi-a exprimat nici un fel de interes pentruacest post. Nu l-ar accepta, dacă i s-ar oferi", a spus el într-uncomunicat.

Revelaţiile ar putea afecta eforturilelui Clinton ca diplomat de top din America, într-un moment cu mari provocări depolitică externă pentru administraţia Obama. Totodată, dacă arprelua conducerea Băncii Mondiale, ambiţiile politice ale lui Clinton de aparticipa la alegerile din 2016 s-ar reduce în contextual în care mandatul laBM este de cinci ani. Dar, dacă ar demisiona de la instituţia internaţionalăînainte de expirarea mandatului, ar putea candida pentru Casa Albă având unplus de experienţă.

În condiţii normale, numele potenţialilor candidaţipentru Banca Mondială nu ar apărea cu mai mult de un an înainte ca postul să devinăvacant. Dar calendarul discuţiilor nu este unul neobişnuitîn acest an, având în vedere schimbarea bruscă la conducerea FMI, sora geamănăa BM, după demisia lui Dominique Strauss-Kahn. Banca Mondială prevede miliarde de dolari înfonduri de dezvoltare pentru cele mai sărace ţări şi coordonează o serie deprobleme, cum ar fi schimbările climatice, refacerea ţărilor emergente după conflicteşi tranziţia spre democraţie în Tunisia şi în Egipt.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-11-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image