2017-01-17 21:39

EXTERNE


Imaginile cu Bin Laden mort, sursă de dispute în administraţia SUA

 |  19:37
Imaginile cu Bin Laden mort, sursă de dispute în administraţia SUA

Directorul CIA, Leon Panetta, a anunţat că o fotografie cu cadavrul luiOsama bin Laden urmează să fie dată publicităţii la un moment dat, dar depindede Casa Albă să ia decizia finală. Dar deciziaprivind eventuala publicare a fotografiei cu trupul neînsufleţit al lui Osamabin Laden face obiectul unor dezbateri în cadrul administraţiei Obama.

Un oficial guvernamental a afirmat că deliberărileînclină spre publicarea fotografiei, precizând însă că „nu există unanimitateşi toată lumea are ezitări de înţeles”. Un alt înalt oficial a afirmat căacordul CIA ar fi putut fi formulat încă de marţi, însă Casa Albă nu a luat odecizie finală. Unii dintre consilierii de la Casa Albă consideră că publicareafotografiei nu este necesară, deoarece „nu există îndoială” că Bin Laden estemort, potrivit unui oficial din cadrul administraţiei, citat de CNN. „Avemprobele ADN, recunoaşterea facială, identificarea soţiei şi măsurătorile”. „Nuse pune cu adevărat problema că nu ar fi fost omorât. (...) Şi atunci ce rostare să publicăm fotografiile, dacă toată lumea ştie că e mort?”, a adăugatoficialul citat. Preşedintele Comisiei pentru servicii de informaţii dinSenatul american, Diane Feinstein, susţine şi ea că nu consideră necesarăpublicarea imaginii, din moment ce există alte dovezi privind moartea lui BinLaden, în timp ce fostul secretar de Stat Colin Powell a precizat că nu simtenevoia să vadă fotografiile. „Este mort. Toţi ştim asta”, a spus el. Pe de altăparte, preşedintele Comisiei pentru Securitate Internă din Senatul american,Joe Lieberman, a apreciat însă că „ar putea fi necesară” publicarea imaginilor,pentru a elimina orice îndoială în legătură cu soarta liderului terorist. „Instinctulmeu îmi spune că probabil că nu este necesar să fie publicate acele imagini,dar, ştiţi, voi respecta orice decizie ia preşedintele”, a spus Lieberman.

Potrivit unei surse din administraţie, Casa Albă a primittrei seturi de fotografii. Prima, care arată în mod clar cadavrul lui BinLaden, a fost dusă într-un hangar din Afganistan. Oficialul a descris unadintre fotografii drept o imagine clară, dar şocantă, cu faţa lideruluial-Qaida. Acesta avea o rană mare în cap, în dreptul ambilor ochi, a explicatsursa, adăugând că nu ar fi potrivită pentru primele pagini ale ziarelor. Altefotografii prezintă raidul american şi înmormântarea lui Bin Laden în mare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-07-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image