2018-12-14 19:40


În paralel cu Trident Juncture 2015. Americanii au testat un sistem antirachetă

 |  18:23
În paralel cu Trident Juncture 2015. Americanii au testat un sistem antirachetă

Armata americană a testat cu succes un sistem de apărare antirachetă în valoare de 230 de milioane de dolari care prezintă capacitatea sistemelor Aegis şi THAAD de a identifica şi distruge atât rachete balistice, cât şi de croazieră.

Testarea a fost efectuată în apropiere de Insula Wake, în vestul Pacificului, către ora locală 23.05 (luni, 6.05, ora României), de către Agenţia americană de apărare antirachetă (MDA), Comandamentul american în Europa, Comandamentul american la Pacific, Agenţia pentru testare operaţională a sistemelor de apărare antibalistice (BMDSOTA) şi Comandamentul componente funcţionale comune pentru Apărare antirachetă integrată (JFCCIMD).

„A fost un test operaţional BMD foarte complex care cerea ca toate elementele să funcţioneze împreună - într-un plan de apărare stratificat - vizând detectarea, urmărirea, deosebirea, angajarea şi distrugerea ameninţărilor rachetelor balistice“, a anunţat MDA într-un comunicat preluat de Mediafax.

Este pentru prima dată când armata americană a dovedit eficienţa unei apărări stratificate, potrivit lui Riki Ellison, fondatorul Alianţei pentru Promovarea Apărării Antirachetă (MDAA), o organizaţie nonprofit.

„Este un succes uriaş“, a subliniat Ellison, adăugând că testul sporeşte încrederea în planurile Statelor Unite de mobiliza o baterie sau un sistem terestru mobil de mare altitudine THAAD în Europa şi că ar putea impulsiona intenţiile de a trimite un sistem THAAD în Coreea de Sud. Însă unii critici apreciază că testările unor sisteme antirachetă sunt prea simple şi nu simulează potenţiale ameninţări din viaţa reală. Extinderea sistemului antirachetă al Statelor Unite în Europa de Est reprezintă o ameninţare la adresa capacităţilor nucleare ruse, declara Vladimir Putin, la sfârşitul lui octombrie, la Forumul Valdai de la Soci, pe litoralul rus al Mării Negre, exprimându-şi îngrijorarea faţă de faptul că infrastructura ofensivă a NATO se apropie de frontierele ruse şi evocând un scenariu „foarte periculos“.

Statele Unite efectuaseră în aceeaşi săptămână, în largul Marii Britanii, un test pentru interceptarea unei rachete balistice, verificând sisteme de tip SM-3, similare cu cele care urmează să fie instalate în România. Un obuz balistic fără încărcătură a fost interceptat cu un sistem de tip Aegis SM-3 maritim. Un sistem SM-3 terestru urmează să fie instalat în baza antirachetă de la Deveselu, în judeţul Olt.

Până pe 6 noiembrie se desfăşoară, în Europa, cel mai mare exerciţiu NATO de la încheierea Războiului Rece, Trident Juncture 2015.

VIDEO Noi secvente video si informatii de la exercitiului NATO Trident Juncture 2015, sunt disponibile aici şi aici.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-02

TAGURI: sistem antiracheta, armata americana, trident juncture 2015, nato
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...