2019-01-17 19:35


Înalta Curte obligă Executivul de la Londra. Brexit doar cu acordul Parlamentului

 |  18:04
Înalta Curte obligă Executivul de la Londra. Brexit doar cu acordul Parlamentului

O decizie care poate să pună sub semnul întrebării ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană: Înalta Curte de Justiție de la Londra a stabilit, joi, că este obligatoriu ca guvernul condus de premierul britanic Theresa May trebuie să obțină acordul Parlamentului înainte de invocarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, a cărui activare dă startul unei perioade de doi ani de negocieri între Londra și Bruxelles pe tema Brexitului.

Executivul britanic și-a exprimat dezamăgirea față de decizia Înaltei Curți și a anunțat că va face apel, informează agențiile internaționale de știri.

„Curtea nu a acceptat argumentul prezentat de guvern” care considera că votul parlamentului nu este util. „Curtea acceptă argumentul principal al reclamanților”, au adăugat judecătorii, într-un verdict istoric, a căror decizie ar putea avea consecințe serioase în ceea ce privește continuarea procesului ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, notează AFP, preluată de Agerpres.

Judecătorul șef John Thomas a ținut să precizeze că decizia „reprezintă o chestiune legală” și nimic mai mult. „Tribunalul nu susține și nici nu exprimă vreo opinie pe tema meritelor părăsirii Uniunii Europene: aceasta este o chestiune politică”, a subliniat el.

Avocații reclamanților, conduși de managerul unor fonduri de investiții, Gina Miller, au pledat cu succes că May nu are autoritatea să recurgă la un vechi privilegiu regal pentru a-și justifica decizia de a începe negocierile pentru Brexit fără acordul parlamentului.

Într-o intervenție în afara edificiului care adăpostește Înalta Curte, Miller a declarat că speța ei nu are legătură cu politica. Ea a cerut guvernului să ia „decizia înțeleaptă de a nu face apel”, sugerându-i în schimb să convoace o dezbatere parlamentară pe această temă. Un alt reclamant a declarat că decizia Înaltei Curți este „o victorie a democrației parlamentare”.

Guvernul va face apel

În schimb Guvernul britanic a anunțat joi că va face apel la decizia Înaltei Curți de la Londra, care a rezervat intervalul de timp 5-8 decembrie pentru această procedură. „Guvernul este dezamăgit de decizia tribunalului. Țara a votat să părăsească Uniunea Europeană într-un referendum aprobat printr-un act legislativ. Guvernul este hotărât să respecte rezultatul referendumului”, a reacționat ministrul comerțului, Liam Fox, un susținător ferm al Brexitului. „Când ne va fi clar în legătură cu poziția pe care o vom adopta, atunci Articolul 50 va fi declanșat, dar dată fiind natura verdictului din această dimineață va trebui acum să așteptăm apelul guvernului la Curtea Supremă”, a declarat Fox în parlament.

Partidele Laburist, Liberal-Democrat și Verzii, aflate în opoziție, au salutat verdictul Înaltei Curți, în timp ce președintele în exercițiu al formațiunii eurofobe UKIP, Nigel Farage, a avertizat cu privire la o posibilă „trădare” a voinței populare. „Mă tem că se va încerca acum blocarea sau amânarea invocării Articolului 50. Dacă așa stau lucrurile, (deputații) nici n-au idee de gradul de indignare publică pe care îl vor provoca”, a transmis Farage într-un comunicat de presă.

Comisia Europeană a refuzat joi să comenteze decizia Înaltei Curți de Justiție de la Londra, potrivit Reuters. Un purtător de cuvânt al executivului european a declarat că șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va discuta vineri cu premierul britanic Theresa May, după ce aceasta a solicitat să aibă o convorbire telefonică cu Juncker. Purtătorul de cuvânt al UE a amintit totodată că toate celelalte 27 de state membre ale UE au cerut Marii Britanii să înceapă cât mai rapid negocierile privind ieșirea din UE.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-11-03

TAGURI: inalta curte, e xecutiv, londra, brexit, acord, parlament
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CARACATITA DIPLOMATIEI
03 Noi 2016

CINE ESTE PAPAGALITA ASTA BATRINA , CU PLACA IN GURA ? AU LUAT FONDURI EUROPENE DE LA NEMTALAI FARA NUMR , SAU REFACU ECONOMIC SI ACUM FUGE CU BANI .NU MAI ARE CE FURA SI SINT LASI . NIMENI NU TINE SOCOTEALA LA EI , NUMAI LA NOI CU TIRIITA SI CU DEDICATI LA FIRME STRAINE .
AMDTWJGP
05 Noi 2016

UK E PLINA DE GUNOAIE MUSULMANO ARABO ISLAMICE. Nu exista strada pe care sa nu vezi curve islamice imbracate din cap pana in picioare in saci negri sau albi.
Random imageUltimele stiri

loading...