2018-12-19 06:13


Incident la concursul de caricaturi cu profetul Mahomed. Statul Islamic revendică atacul din Texas

 |  18:26
Incident la concursul de caricaturi cu profetul Mahomed. Statul Islamic revendică atacul din Texas
Daniel Măgureanu

Ameninţarea terorismului a revenit în amintirile americanilor odată cu atacul armat în care doi indivizi foarte bine înarmați au deschis focul duminică, în oraşul Garland (n.r. - Texas), în apropierea unei clădiri unde avea loc un concurs de caricaturi cu profetul Mahomed, cu premiul cel mare în valoare de 10.000 de dolari. Din fericire, atacatorii au fost eliminați rapid de poliție, fără ca aceştia să apuce să facă victime. Doar un reprezentant al forțelor de ordine a fost rănit în schimbul de focuri, în atacul revendicat de gruparea teroristă Statului Islamic.

Cei doi presupuși islamiști uciși împărțeau un apartament în Phoenix (Arizona, sud-vest) şi au fost identificaţi ca fiind Elton Simpson (31 de ani) și Nadir Soofi (34 de ani). Elton Simpson a fost condamnat în august 2011 în Arizona la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru că a încercat să mintă FBI în legătură cu intențiile sale de a pleca „la jihad” în Somalia, unde activează diverse grupări islamiste. FBI deținea înregistrări în care acesta vorbea de dorința sa de a merge în Somalia, „la frați”, dar judecătorul a considerat că nu există dovezi suficiente pentru a stabili că acesta intenționează să se alăture unui grup islamist din Somalia.

Legături teroriste confirmate

De altfel, guvernatorul Texasului, Greg Abott, a declarat că anchetatorii înclină asupra „legăturilor atacatorilor cu activitatea teroristă organizată”. Altfel, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a reiterat că astfel de acte criminale „nu au nimic de a face cu religia sau cu credința”. După acest atac, gruparea teroristă SI a lansat noi ameninţări la adresa americanilor. „Doi soldați ai califatului au comis atacul împotriva expoziției de caricaturi cu profetul Mahomed din Garland, Texas (SUA). Cei doi frați (întru Jihad) au deschis focul asupra expoziției, rănind un polițist însărcinat cu paza expoziției, înainte de a fi uciși într-un schimb de focuri. Noi spunem Americii: ceea ce se pregătește va fi mai important și mai amar. Veți vedea lucruri oribile comise de către soldații Statului Islamic”, au amenințat jihadiștii la postul lor de radio.

Fără legătură cu “Charlie Hebdo”

Atacul comis duminică în Texas nu are ”nimic de-a face” cu atentatul din luna ianuarie de la sediul săptămânalului “Charlie Hebdo”, conform opiniilor a doi jurnaliști ai publicației franceze. „Noi nu organizăm concursuri, doar ne facem treaba. Noi comentăm informații. Când este vorba de Mahomed, îl desemnăm pe Mahomed, dacă nu, nu. Combatem rasismul și nu avem nimic de-a face cu acești oameni”, a declarat Gérard Biard, redactorul-șef al săptămânalului francez. „După cum v-am spus, există o mișcare antimusulmană (n.r. - în Texas), iar problema «Charlie Hebdo» nu este deloc aceeași. Este vorba doar de a critica toate tipurile de religii, fără a menționa persoane în special”, a spus la rândul său Jean-Baptiste Thoret, critic de film și eseist la “Charlie Hebdo”. La 7 ianuarie, sediul publicației “Charlie Hebdo” din Paris a fost ținta unui atac soldat cu moartea a 12 persoane. Măcelul a fost comis de frații Said și Cherif Kouachi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-05

TAGURI: incident, concurs, caricaturi, profet, mahomed, stat, islamic, atac, texas
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...