2019-01-16 16:25


Încordare nucleară între Tel Aviv şi Teheran. Israelul vrea să fie primul care declară război Iranului

 |  15:58
Încordare nucleară între Tel Aviv şi Teheran. Israelul vrea să fie primul care declară război Iranului

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a declarat, duminică, că ţara sa ia în calcul o posibilă intervenţie militară, înaintea Washingtonului, pentru oprirea programului nuclear al Teheranului, explicând că Israelul este mai vulnerabil prin poziţia sa geografică faţă de Iran.

Noul lider de la Teheran nu a liniştit Tel Aviv-ul, care l-a acuzat că strategia sa este „să  zâmbească în timp ce fabrică bomba” nucleară.  Premierul israelian a avertizat că iranienii „se apropie de linia roşie”, deşi „nu au depăşit-o încă”, însă „acesta lucru nu va fi permis”.

Lup deghizat în oaie

„În Iran există un nou preşedinte. El îl critică pe predecesorul său pentru că a fost un lup deghizat în lup. Strategia sa este să fie un lup deghizat în oaie”, a declarat Netanyahu, potrivit Mediafax, în legătură cu Hassan Rohani, lider religios moderat, ales pe 14 iunie la conducerea Iranului şi succesor al lui Mahmoud Ahmadinejad din 3 august. Premierul israelian a subliniat că Teheranul dispune de aproximativ 190 de kilograme de uraniu îmbogăţit la un nivel de 20% din cele 250 de kilograme necesare pentru fabricarea bombei atomice.

Negociere cu limite

În plus, un oficial israelian a anunţat că Iranul ar putea să încerce să prezinte o ofertă marilor puteri, cu care urmează să se întâlnească marţi pe tema ameninţării nucleare. Autorităţile iraniene ar putea să propună „o oprire temporară” a îmbogăţirii uraniului sau chiar „o conversie posibilă la un nivel inferior a unei părţi a uraniului îmbogăţit la nivelul de 20%”, pentru a obţine o „anulare parţială a sancţiunilor” internaţionale. „Aceasta este o concesie nesemnificativă”, a afirmat oficialul, sub protecţia anonimatului, subliniind că acest lucru nu este altceva decât un „alt exemplu al politicii deliberate a regimului iranian care încearcă să înşele comunitatea internaţională”. „Israelul se va opune total unei asemenea idei iraniene şi va respinge propuneri care nu vor include (...) o oprire completă a oricărei îmbogăţiri a uraniului, retragerea din Iran a oricărui material îmbogăţit, închiderea instalaţiei ilegale de la Qom şi oprirea totală a activităţii la reactorul de plutoniu”, a detaliat oficialul israelian.

Fără explicaţii despre Siria

Netanyahu a evitat să confirme sau să infirme acuzaţiile din presa americană potrivit cărora Israelul este responsabil de atacurile la depozite de muniţie în Siria, lângă portul Lattakia, din data de 5 iulie. Armata israeliană a efectuat raiduri aeriene cu scopul de a împiedica utilizarea unor rachete împotriva flotei sale. „Imediat ce se întâmplă ceva în Orientul Mijlociu este acuzat Israelul (...) Nu obişnuiesc să spun ceea facem sau nu facem. Pot să vă spun că politica mea este să împiedic transferul de arme periculoase către Hezbollah şi alte grupări teroriste”, a replicat premierul israelian. Raidul aerian viza rachete de croazieră antinavă de tip Iahont, vândute regimului de la Damasc de către Rusia, susţin oficiali americani sub protecţia anonimatului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-15

TAGURI: Israel, Iran, nuclear
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...