2018-12-15 04:20


Incredibila campanie: scandaluri cu Trump și Clinton. În ciuda unei înregistrări obscene, Trump recuperează în sondaje

 |  18:26
Incredibila campanie: scandaluri cu Trump și Clinton. În ciuda unei înregistrări obscene, Trump recuperează în sondaje

Înaintea unei noi dezbateri televizate între candidații la președinția SUA, Hilary Clinton și Donald Trump, ambii erau subiectul unor scandaluri răsunătoare. Pe de o parte, despre candidata democraților au apărut dezvăluiri făcute de Wikileaks, un site controversat care a publicat conținutul unor mesaje (email) ale lui John Podesta, şeful ei de campanie. Acestea conțin remarci făcute de Hillary Clinton în 2013 și 2014 în reuniuni de bancheri și oameni de afaceri unde a fost plătită să susțină discursuri și din care reiese că este susținătoare a unor chestiuni viu controversate în prezent, cum ar fi comerțul global liber și autoreglementarea industriei financiare. Sunt susțineri care vin în contradicție cu cele pe care le face în campania electorală, acum. Dar Clinton a refuzat să facă publice aceste discursuri plătite și nici nu a confirmat transcrierile publicate de Wikileaks. Urmarea: comentarii privind dezamăgirea provocată de fosta prima doamnă din partea suporterilor lui Bernie Sanders, contracandidatul ei pe care l-a învins în cursa internă pentru desemnarea reprezentantului democraților în prezidențiale.

De cealaltă parte, Trump a încasat o lovitură mai zdravănă, cu urmări mai serioase, după ce a fost publicată o înregistrare audio din 2005, în care făcea afirmații obscene, revoltătoare la adresa femeilor. Ulterior și-a cerut scuze, spunând că vorbele lui de atunci „erau pentru dovertisment” și de fapt respectă femeile. Dar urmările încă au ecouri importante, ba chiar i s-a cerut să renunțe la candidatură. Mai mulți lideri republicani și-au retras sprijinul pentru Trump, printre aceștia numărându-se senatorul John McCain sau Condoleezza Rice, dar chiar și partenerul său de campanie, ce urmează să îi fie vicepreședinte dacă va câștiga alegerile, Mike Pence, a avut o atitudine critică la adresa candidatului republican, fără însă să anunțe că nu îl mai susține.

De exemplu, McCain a declarat că prin comportamentul său de săptămâna trecută, „care s-a încheiat cu dezvăluirea afirmaţiilor sale degradante despre femei şi lăudăroşenia despre agresiuni sexuale", Trump a făcut „imposibil de susţinut candidatura sa, chiar şi cu condiţii".

„Destul! Donald Trump nu ar trebui să fie preşedinte. Ar trebui să se retragă. Ca republicană, sper să sprijin pe cineva care are demnitatea şi statura pentru cea mai înaltă funcţie în cea mai mare democraţie din lume", a declarat sâmbătă și Condoleezza Rice, fostă secretar de stat în timpul președintelui George W. Bush.

„Ca soţ şi tată, am fost jignit de cuvintele şi acţiunile descrise de Donald Trump în înregistrarea video de acum 11 ani (…). Nu pot trece cu vederea remarcile sale şi nu le pot susţine”, a spus Mike Pence, guvernator de Indiana.

Dar acestea nu au fost singurele reacții. Președintele Partidului Republican, Reince Priebus, sau contracandidații lui Trump din alegerile interne, Carly Fiorina, Ben Carson and John Kasich, se numără printre cei care l-au criticat dur pe candidat. În total, 25 de membri republicani ai Congresului SUA - 11 senatori şi 14 congresmani - fie i-au cerut lui Donald Trump să renunţe la candidatură, fie şi-au retras sprijinul pentru el. Fosta soție (a treia) a magnatului, Melanie Trumo, s-a declarat, de asemenea, jignită de conținutul înregistrării. Actorul Arnold Schwarzenegger, fost guvernator republican al statului California, a scris pe Twitter că „pentru prima dată de când a devenit cetăţean (american - n. red.) în 1983”, nu va vota cu candidatul republican la preşedinţie.

Sondajul de după

În ciuda acestui scandal monstru, într-un sondaj de după publicarea înregistrării cu Trump arată că acesta a recuperat un procent din avansul pe care îl avea Hillary Clinton. Aproape 75% dintre alegătorii Partidului Republican vor ca Donald Trump să rămână candidatul formaţiunii la funcţia de preşedinte al SUA, iar, la nivel general, distanţa faţă de candidatul democrat, Hillary Clinton, pare să se fi micşorat, arată primul sondaj după difuzarea înregistrării audio. Conform acestei consultări a publicului efectuate de Politico.com/Morning Consult, 45% dintre alegătorii americani cred că Donald Trump trebuie menţinut în cursa prezidenţială, alţi 39% sperând la retragerea controversatului politician.

În rândul electoratului republican de bază, 74% dintre alegători cred că liderii formaţiunii trebuie să îl susţină în continuare pe magnatul new-yorkez, doar 13% optând pentru retragerea susţinerii.

Conform sondajului, la nivel naţional, Hillary Clinton are un avans de 4% în rândul electoratului general, fiind creditată cu 42%, în timp ce Donald Trump are o susţinere de 38%. Vineri, Hillary Clinton avea un avans de 5%.

Trump contraatacă

Scuzele candidatului au fost însoțite de un contraatac la Bill Clinton, despre care a susținut că i-a spus pe terenul de golf lucruri mult mai rele. Apoi a adăugat că „Bill Clinton chiar a abuzat femei, iar Hillary a intimidat, a atacat şi a făcut de ruşine propriile victime". Este, dacă vreți, un avertisment la adresa adversarei lui înaintea confruntării televizate în care parcă o anunță că dacă va insista pe subiectul acelei înregistrări obscene, va scoate acuze la adresa soțului ei și la vechiul scandal privind aventura acestuia cu una dintre angajatele de la Casa Albă.

Oricum, a anunțat Trump sâmbătă, el nu va renunța „niciodată, nicicând” la candidatură.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-10-09

TAGURI: campanie, scandal, donald trump, hillary clinton
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...