2018-12-16 08:00


Independenţa Cataloniei. Parlamentul regional a votat separarea de Spania

 |  19:51
Independenţa Cataloniei. Parlamentul regional a votat separarea de Spania

Parlamentul regional din Catalonia a votat luni în favoarea unei rezoluții pentru separarea de Spania, lansând o așa-numită foaie de parcurs spre independență pe care guvernul central de la la Madrid a promis că o va bloca.

Declarația de secesiune, primul pas despre care partidele pro-independență speră că va duce la desprinderea regiunii de Spania în interval de 18 luni, a primit susținerea majorității legislativului regional. Partidele care sunt în favoarea independenței față de Spania au obținut majoritatea locurilor din legislativul regional la alegerile din septembrie din Catalonia.

Constituția Spaniei nu permite desprinderea niciunei regiuni, iar premierul de centru-dreapta Mariano Rajoy, a spus că va încerca imediat să blocheze rezoluția în instanță.

Curtea Supremă a Cataloniei l-a convocat pe șeful executivului regional, Artur Mas, pe data de 15 octombrie pentru “nesupunere civilă”, după organizarea, în noiembrie 2014, a unei consultări privind independența Cataloniei, interzisă de tribunalul constituțional. Citarea sa a intervenit la două zile după alegerile regionale din Catalonia, în care tabăra separatiștilor, condusă de Mas, a obținut majoritatea absolută a locurilor în parlament, întrunind totuși mai puțin de jumătate din voturi (48%). Pe 9 noiembrie 2014, aproape 2,3 milioane de persoane au participat la o consultare simbolică, aproape 1,9 milioane votând pentru independența Cataloniei. Pe fondul refuzului guvernului conservator de la Madrid de a organiza un referendum privind autodeterminarea Cataloniei, Artur Mas a decis convocarea acestei consultări fără valoare legală. Tribunalul constituțional, care interzisese deja referendumul, a mai stabilit că Mas nu avea dreptul de a-l organiza, întrucât aborda un subiect național, unitatea Spaniei, pentru care nu avea competențe.

Alegerile legislative în Spania vor avea loc la 20 decembrie, iar șeful guvernului spaniol Mariano Rajoy aspiră la o realegere dificilă.  "Vom avea astfel o marjă (de timp) pentru a instala parlamentul după sărbătorile" de la sfârșitul anului, a explicat liderul conservator într-un interviu televizat. Rajoy a câștigat cu o largă majoritate alegerile parlamentare din 2011, când electoratul a sancționat guvernul socialist pentru gestionarea crizei ce a izbucnit în 2008.

Toate sondajele arată acum că o mare parte a populației nu simte efectele redresării economice începute în 2013. Șomajul încă depășește 22% din populația activă, cea mai mare rată din Uniunea Europeană după Grecia.

După ultimele alegeri, peisajul politic spaniol a fost bulversat. Cele două partide tradiționale, Partidul Popular al lui Rajoy și Partidul socialist, se vor confrunta cu două noi partide. Stânga radicală Podemos, aliatul SYRIZA din Grecia, amenință să obțină voturi în detrimentul socialiștilor, în timp ce liberalii Ciudadanos să ia voturile conservatorilor.

Perspectiva unei secesiuni a Cataloniei, cea mai bogată regiune a Spaniei, va afecta de asemenea viitorul scrutin.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-09

TAGURI: spania, catalonia, independenta
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...