2018-05-24 07:11


ÎNTÂLNIRE-ŞOC la Bruxelles

 |  19:02
ÎNTÂLNIRE-ŞOC la Bruxelles

Pe 25 mai, la Bruxelles, cei mai înalţi oficiali europeni, Donald Tusk şi Jean-Claude Juncker, se vor întâlni cu controversatul preşedinte al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, pentru a discuta despre relaţiile bilaterale. Potrivit unui comunicat de la Bruxelles, aceştia vor vorbi înainte de summitul NATO din 25 mai.

Chiar dacă Uniunea Europeană şi Turcia au un acord pentru limitarea fluxului de persoane care fug de război şi sărăcie pentru a se refugia în centrul Europei, relaţiile s-au înrăutăţit în urma tentativei eşuate de lovitură de stat din Turcia, din vara anului 2016.

Oficialii UE şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la situaţia drepturilor omului în Turcia şi la situaţia politică, în condiţiile în care mii de oameni, inclusiv jurnalişti şi activişti, au fost arestaţi.

Şeful celui mai înalt organism european pentru drepturile omului le-a solicitat instanţelor din Turcia să respecte standardele juridice europene în ancheta care vizează mii de oameni acuzaţi de implicare în lovitura de stat, scrie Mediafax. Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a declarat că "nu ar fi in interesul Turciei dacă instanţele nu respectă standardele europene, iar Turcia riscă mii şi mii de condamnări din partea Curţii Europene a Drepturilor Omului".

Preşedintele Turciei a avut declaraţii jignitoare la adresa unor ţări din UE, precum Germania şi Olanda, pe care le-a comparat cu regimul nazist. Totodată, Erdogan a sugerat că va încerca să reinstituie pedeapsa cu moartea, măsură care contravine legislaţiei europene. Turcia şi-a depus candidatura pentru accederea la Blocul comunitar.

Referendumul din 16 aprilie din Turcia privind reformele constituţionale, în urma căruia prerogativele preşedintelui au fost extinse, a generat, de asemenea, dezamăgire şi dezaprobare în cadrul Uniunii Europene.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-05-19

TAGURI: juncker, tusk, erdogan, intalnire, bruxelles

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiriApa Nova