2017-01-21 15:24

EXTERNE


Între datoria publică şi privată. SUA, în incapacitate de plată? Americanii au atins limita maximă de îndatorare fixată de legislativ

 |  17:48
Între datoria publică şi privată. SUA, în incapacitate de plată? Americanii au atins limita maximă de îndatorare fixată de legislativ
SUAau atins limita maximă de îndatorare fixată de legislativ. În aceste condiţii,panica s-a instalat printre investitori şi oficiali. Intrarea SUA înincapacitate de plată, chiar şi pentru scurt timp, este o "ideeoribilă" care ar putea destabiliza economia globală şi ar tensionarelaţiile cu marii creditori, precum China şi India, au afirmat investitori şi oficialiguvernamentali pentru Reuters. Dar unii specialişti spun că datoria privată este o problemachiar mai mare decât datoria publică şi nu va fi rezolvată în contextul în carerata şomajului este ascendentă şistagnarea economiei va dura 6 sau 7 ani.

Unnumăr tot mai mare de congresmeni republicani consideră că un"default" tehnic ar fi un preţ care merită plătit pentru a face CasaAlbă să accepte reduceri importante de cheltuieli în contextul negocierilorpentru creşterea plafonului de îndatorare. Trezoreria SUA a fost nevoită săapeleze la măsuri neconvenţionale, precum recurgerea la fondul de pensii,pentru a asigura funcţionarea statului, după ce a atins limita maximă deîndatorare fixată de legislativ. “Cum ar putea SUA să intre în incapacitate deplată? Nu credem că este o posibilitate, pentru că ar crea o panică uriaşă lanivel global", a spus un reprezentant al băncii centrale a Indiei. Oficialiiindieni susţin că nu prea au de ales când cumpără instrumente financiare emisede Trezoreria SUA, pentru că acestea sunt, încă, printre cele mai sigure şilichide investiţii din lume. Potrivit datelor autorităţilor americane, Indiadeţinea titluri ale Trezoreriei în valoare de 39,8 miliarde de dolari înmartie.

CongresulSUA nu a reuşit să crească limita de îndatorare a executivului din cauzadivergenţelor privind reducerea deficitului bugetar, estimat la 1.400 demiliarde de dolari în acest an fiscal. Trezoreria SUA a anunţat că va rămânefără spaţiu de manevră până la 2 august. În cazul în care Washingtonul nu poate plăţidobânzile pentru datorii, administraţia Obama a avertizat că vorexista consecinţe "catastrofale" care ar putea împinge economia, încăîn stare fragilă, înapoi în recesiune. "Are implicaţii groaznice pentrueconomie într-o perioadă în care datele macroeconomice indică o încetinire.Este pur şi simplu o idee oribilă", a afirmat Ben Westmore, economist laBanca Naţională a Australiei. Teoria Partidului Republican, care promoveazăreducerile de cheltuieli şi blochează creşterea îndatorării, este cădeţinătorii de obligaţiuni ar accepta o întârziere scurtă, posibil de câtevazile, dacă aceasta înseamnă că Washingtonul va aborda problemele fiscale petermen lung, punând ţara într-o poziţie mai solidă de a-şi onora datoriile înviitor.

Interviurilecu investitori şi oficiali guvernamentali arată că aceştia percep incapacitateade plată ca pe o posibilitate atât de groaznică şi de îndepărtată, încât estedificil de imaginat, notează Reuters. "Nu are cum să se întâmple. SUA aronora întâi plăţile pentru obligaţiuni în detrimentul altor datorii. Este atâtde simplu", a declarat Barry Evans, manager care supraveghează active de83 miliarde de dolari la compania Manulife Asset Management.

Înce priveşte China, cel mai mare creditor al SUA cu 1.140 miliarde de dolari lanivelul lunii martie, o intrare în incapacitate de plată ar putea avea unimpact negativ asupra legăturilor politice şi economice deja încordate. Yuan Gangming, un cercetător al unui think tank afiliat Academiei Chineze de Ştiinţe Sociale, aspus că în spatele dezbaterii datoriei SUA este miza alegerilor prezidenţialedin 2012, iar republicanii "vor să facă lucrurile dificile pentruObama."


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-10-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image