2018-11-16 20:10


Irakul cumpără armament din SUA în valoare de două miliarde de dolari

 |  09:22
Irakul cumpără armament din SUA în valoare de două miliarde de dolari
Florentin Dincă

Irakul se pregătește să cumpere armament în valoare de 2 miliarde de dolari din SUA, Pentagonul informând Congresul american despre acest aspect, care are la dispoziție o lună pentru anumite obiecții, fără de care contractul nu va fi încheiat.

"A ajuta Irakul să întreţină şi să utilizeze eficient echipamentul pe care l-a cumpărat sau primit de la Statele Unite în cursul deceniului trecut este o prioritate pentru Statele Unite", justifică agenţia Pentagonului.

Înțelegerea va cuprinde 12 elicoptere și 50 de vehicule blindate specializate pentru atacurile cu substanțe chimice. În plus, contractul cuprinde și întreținere a acestora, totul pentru o sumă ce se ridică la aproximativ 2 miliarde de dolari.

Elicopterele de transport sunt de tip Bell 412 EP și fac parte din elicopterele de transport utilizate de armata americană în timpul războiului din Vietnam. Cele 50 de blindate, care valorează 900 de milioane de dolari, sunt specializate în recunoaştere, denumite Stryker, și sunt echipate pentru război nuclear, radiologic, biologic şi chimic. 750 de milioane de dolari sunt destinate întreţinerii parcului de vehicule ale armatei irakiene pe o perioadă de cinci ani.

În urmă cu un an și jumătate, Statele Unite îşi dăduseră deja acordul pentru vânzarea a 36 de avioane F-16 Bagdadului într-un contract de mai multe miliarde de dolari. Un an mai târziu, premierul irakian Nouri al-Maliki a solicitat SUA să urgenteze livrările de armamant pentru trupele irakiene. Bagdad parafa ulterior apoi cu Moscova contracte de armament în valoare de 4,2 miliarde de dolari, conform Mediafax. Înțelegerea a fost anulată ulterior din cauza suspiciunilor de corupţie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-27

TAGURI: irakul, sua, cumpara, armament, valoare, două, miliarde, dolari
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...