2017-01-18 22:56

EXTERNE


Israelul a aruncat nada

 |  21:00
Israelul a aruncat nada

Iranul ar putea deveni o putere militară nucleară în 2013, scrie cotidianul britanic „Times”, care citează un raport israelian. Institutul naţional pentru studii de securitate din Israel (INSS), un think-tank având legături strânse cu guvernul şi serviciile secrete, a pregătit diverse scenarii privind reacţia statului evreu la un test nuclear iranian.

INSS este condus de un fost şef al serviciilor militare şi decizia sa de a realiza studiul oferă anumite indicii legate de strategia guvernului din Israel. O copie a constatărilor sale a fost trimisă lui Benjamin Netanyahu, potrivit „Times”. Raportul a fost întocmit la cererea unor foşti ambasadori şi reprezentanţi ai serviciilor secrete israeliene şi ai armatei. Conform procesului-verbal al raportului, SUA ar propune un pact de apărăre cu Israelul, dar l-ar îndemna să nu riposteze. Rusia ar putea dori o alianţă cu Statele Unite pentru a împiedica proliferarea nucleară în regiune, deşi Arabia Saudită ar continua probabil propriul program nuclear, arată raportul. INSS preconizează că un test nuclear iranian va avea loc în ianuarie 2013, ceea ce ar duce la o modificare semnificativă a echilibrului de forţe în Orientul Mijlociu,inclusiv redesenarea graniţelor iraniene cu Irakul şi o acţiune împotriva navelor Flotei a cincea a SUA. Simularea realizată de INSS a arătat că Iranul nu va renunţa la armele nucleare şi va încerca să le folosească pentru a ajunge la un acord cu marile puteri pentru a îmbunătăţi poziţia sa.

Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică a anunţat luni că Iranul a început să producă uraniu îmbogăţit 20% la Fordo, un obiectiv construit la baza muntelui foarte greu accesibil.

Rusia, Franţa şi SUA, prezente în Orientul Mijlociu

SUA, Rusia, Franţa şi Marea Britanie şi-au trimis forţe navale şi aeriene de-a lungul coastelor siriene şi iraniane pregătite să intervină în cazul în care Iranul va decide să închidă Strâmtoarea Ormuz. Transportatorul rus Amiralul Kuzneţov a ancorat mai devreme decât fusese planificat în portul sirian Tartus, împreună cu distrugătorul Admiral Chabanenko. Pentru a contracara această mişcare, Franţa a expediat distrugătorul Forbin şi portavionul Charles de Gaulle. De asemenea, Marea Britanie a adus în Golful Oman un distrugător HMS Daring de tip 45, înarmat cu o nouă tehnologie pentru rachetele trase de la înălţime mică. Gigantul UAV, RQ-4 Global Hawk, a decolat de pe portavionul USS Stenning în vederea efectuării unei supravegheri a coastei Iranului. Surse militare americane au precizat că misiunea Global Hawk este „de a monitoriza traficul pe mare în largul coastei iraniene şi în Strâmtoarea Ormuz”.

Ex-consilier: Obama, gata să lovească

Dennis Ross, fost consilier al lui Barack Obama pe probleme legate de Iran, a spus că nimeni nu ar trebui să se îndoiască de faptul că preşedintele american este pregătit să folosească forţa militară pentru a împiedica Iranul să achiziţioneze o armă nucleară, dacă sancţiunile şi diplomaţia eşuează.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-12-10

TAGURI: Israel, INSS, raport, arme nucleare, Iran, Ormuz, Obama, razboiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image