2017-01-24 21:24


Israelul cere Americii să sperie Iranul

 |  17:50

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, îi va cere preşedintelui SUA, Barack Obama, să ameninţe public Iranul cu un atac militar dacă nu opreşte programul nuclear, scrie cotidianul „Haaretz”.

Netanyahu va înăspri tonul în această problemă, care a generat o „neîncredere” semnificativă între cele două state aliate din cauza diferenţelor de opinie cu privire la eficacitatea sancţiunilor şi a răgazului de timp care ar trebui acordat Iranului înainte de a-l bombarda, semnalează ziarul israelian preluat de Agerpres.

Obiectivul lui Netanyahu este să obţină de la Obama o declaraţie publică mai belicoasă decât formula că „toate opţiunile sunt pe masă”, sugerată până în prezent în mediile israeliene şi o asigurare clară că SUA pregătesc o operaţiune militară în cazul în care Iranul nu va decide să înceteze programul nuclear.

Suspiciuni reciproce

Israelul îl suspectează pe Obama că încearcă să convingă populaţia israeliană să se opună unui atac împotriva Iranului, în timp ce Casa Albă crede că Netanyahu se foloseşte de republicani şi de Congres, unde aceştia sunt majoritari, pentru a exercita presiuni asupra lui Obama să dea undă verde atacului.

Într-un interviu acordat postului de televiziune CNN, şeful Statului Major american, generalul Martin Dempsey, a declarat că un atac împotriva instalaţiilor nucleare iraniene este prematur, poziţie împărtăşită şi de Franţa şi Marea Britanie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-09-06Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image