2019-01-22 07:26


Japonia: Apa de la Fukushima, nivel crescut al radioactivităţii

 |  10:07
Japonia: Apa de la Fukushima, nivel crescut al radioactivităţii

Apa subterană acumulată la baza reactoarelor centralei nucleare avariate de la Fukushima, Japonia, are un nivel crescut de elemente radioactive. Un nou puţ săpat în apropierea oceanului a reliefat această radioactiviate. Astfel se amplifică îndoielile cu privire la propagarea acestui lichid contaminat, relatează AFP.

Utilizatorul - Tokyo Electric Power (Tepco) - a măsurat 4.300 becquereli pe litru pentru elementele radioactive care produc radiaţii beta, ca stronţiu 90, în lichidul extras luni dintr-un punct de prelevare situat între reactoare şi mare.

Acest nivel este superior de mai multe zeci de ori dozei limită admise pentru apa mării.

Iniţial, Tepco afirma că apa s-a acumulat acolo unde fusese prelevată prima oară, adică într-un punct mai îndepărtat de ocean, şi nu a ajuns mai departe.

O intensificare a controalelor arată că nu acesta este cazul, pentru că nivelul indicat în noul puţ este superior de două ori celui prelevat anterior în amonte şi cu 40 % mai important celui relevat în acelaşi loc cu trei zile mai devreme.

Tepco susţine că îşi continuă supravegherea fără a fi în măsură să aprecieze dacă apa radioactivă se scurge sau nu în oceanul din vecinătate.

Centrala Fukushima Daiichi a fost avariată de seismul şi tsunamiul din 11 martie 2011, care au lovit nord-estul arhipelagului nipon.

Combustibilul s-a topit în trei din cele şase reactoare ale sale, de unde şi prezenţa a numeroase elemente radioactive în mediul înconjurător, transmite Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-03

TAGURI: japonia, fukushima, apa, radioactivitate
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...