2017-01-22 10:08

EXTERNE


Japonia, devastată de un cutremur şi un tsunami, se confruntă cu o criză nucleară majoră

 |  19:46
Japonia, devastată de un cutremur şi un tsunami, se confruntă cu o criză nucleară majoră

Japoniase confruntă cu o criză nucleară majoră după cutremurul cu magnitudinea 9 şivalul seismic devastator care au afectat partea de nord-est a ţării şi care auprovocat probabil moartea a peste 10.000 de persoane, relatează AFP, carerealizează o cronologie a evenimentelor.

17 MARTIE:

, care se confruntă cu probleme grave, pentru a evita ocatastrofă nucleară.

În cursuldimineţii, patru elicoptere ale armatei deversează tone de apă de mare, înspecial peste reactorul 3. Obiectivul este de a umple bazinul unde se aflăcombustibilul folosit, afectat de o explozie şi mai multe incendii.

Douăcamioane speciale ale armatei încep joi seară să ude reactorul 3 al centralei,după o tentativă eşuată a poliţiei, de a efectua operaţiunea cu ajutorultunurilor de apă.

Bilanţuloficial provizoriu al cutremurului şi valului seismic: 5.321 de decese şi 9.329de dispăruţi.

Un val defrig şi ninsori abundente degradează şi mai mult condiţiile de viaţă şi muncăale celor 500.000 de sinistraţi şi 80.000 de membri ai echipelor de salvare.

Preşedinteleamerican Barack Obama propune Japoniei să trimită mai mulţi experţi nucleari şiFranţa îşi prezintă "oferta de cooperare masivă" în domeniul nuclear,prin resurse tehnice şi umane.

16MARTIE:

.Incinta de protecţie a reactorului 3 a fost probabil avariată, anunţă Guvernul.

ÎnFranţa, Institutul de radioprotecţie şi siguranţă nucleară (IRSN) apreciază căurmătoarele 48 de ore vor fi cruciale pentru restabilirea nivelului de apă înbazinul de stocare a combustibilului folosit al reactorului 4, existând risculunor emisii radioactive "foarte importante".

ÎmpăratulAkihito, "profund preocupat", declară că "se roagă pentrusecuritatea unui număr cât mai mare" de persoane.

15MARTIE:

Oexplozie legată de prezenţa hidrogenului se produce la reactorul 2 al centraleiFukushima 1, apoi un incendiu la reactorul 4. O uşoară creştere a temperaturiise înregistrează la reactoarele 5 şi 6.

AgenţiaInternaţională pentru Energie Atomică (AIEA) apreciază că incinta de protecţiea reactorului 2 a fost probabil "afectată" şi că este posibil camiezul reactorului 2 să fi fost uşor avariat. Incinta de protecţie "nu maieste etanşă" şi acest accident nuclear a atins un nivel de gravitate 6(din 7), potrivit ASN.

.

14MARTIE:

,dar reactorul nu este avariat, anunţă Compania de electricitate japoneză TEPCO.

Magnitudineacutremurului este reevaluată de la 8,9 la 9, acesta devenind al patrulea celmai puternic cutremur din lume înregistrat după 1900.

13MARTIE:

Japoniase confruntă cu "cea mai gravă criză a sa (...) după al Doilea RăzboiMondial", apreciază premierul Naoto Kan.

Lacentrala Tokai 2, o pompă a sistemului de răcire este în pană, dar cea deurgenţă funcţionează.

12MARTIE:

, iar acoperişul clădirii unde se află reactorul 1 se prăbuşeşte."Emisii (radioactive) foarte importante" s-au "produs simultancu explozia", anunţă Institutul de Radioprotecţie şi Siguranţă Nucleară(IRSN).

11MARTIE:

,urmat de un tsunami cu valuri de zece metri înălţime devastează nord-estularhipelagului. Vapoare sunt răsturnate, maşini şi case sunt luate de valuri denoroi şi resturi, care inundă arterele localităţilor de pe coasta Pacificului.Reactoarele centralelor nucleare din provinciile din apropierea epicentruluisunt oprite automat. Transporturile din estul ţării sunt întrerupte.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-07-31

Mai multe imagini:
Japonia, devastată de un cutremur şi un tsunami, se confruntă cu o criză nucleară majoră
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image