2019-01-18 17:55


Jihadiștii își continuă campania de cucerire: Statul Islamic câștigă teren în Irak și Siria

 |  20:49
Jihadiștii își continuă campania de cucerire: Statul Islamic câștigă teren în Irak și Siria

Extremiștii sunniți care acționează în Orientul Mijlociu par de neoprit. Capitala provinciei irakiene Anbar, Ramadi, a căzut în fața ofensivei islamiste, în timp ce trupele siriene fac cu greu față atacului asupra Palmira, un oraș cu un bogat patrimoniu antic.

Organizația teroristă Statul Islamic a anunțat cucerirea orașului Ramadi, capitala provinciei irakiene Anbar. Trupele din cartierul Maalab, ultimul aflat sub control guvernamental, au fost obligate să se retragă după ce au suferit pierderi mari. De asemenea, o bază irakiană din apropiere de Ramadi a fost evacuată de autoritățile de la Bagdad în plin asalt al Statului Islamic. Potrivit unui comunicat al SI, islamiștii au ucis zeci de „apostați”, termen folosit pentru a-i desemna pe membrii trupelor guvernamentale, și au capturat mai multe tancuri în timpul luptelor pentru localitate.

Un membru al Guvernului irakian a declarat pentru Reuters că în Ramadi a avut loc „o prăbușire totală” a puterii centrale. În aceste condiții, oficialii din Anbar au luat hotărârea de a mobiliza grupările paramilitare șiite pentru a opri ofensiva SI, informează Mediafax. Deși ele și-au dovedit valoarea în alte regiuni ale Irakului, acestea au fost ținute până acum departe de Anbar, o regiune locuită mai cu seamă de musulmani sunniți, pentru a nu stârni un conflict religios.

Pierderea orașului Ramadi, unul dintre ultimele bastioane guvernamentale din vestul Irakului, se anunță a fi prima mare înfrângere a autorităților de la Bagdad de la începutul campaniei de recucerire a țării cu ajutorul unei coaliții internaționale coordonate de Statele Unite. Oficialii americani nu au confirmat căderea localității, dar au recunoscut că Statul Islamic se află în avantaj. Un purtător de cuvânt al Pentagonului a dat asigurări că forțele coaliției internaționale sunt gata să ajute trupele irakiene să restabilească un control guvernamental asupra Ramadi.

Frontul sirian

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a atras atenția că Statul Islamic a început bombardarea orașului antic Palmira. Respinși de forțele guvernamentale din nordul orașului, jihadiștii încearcă să treacă de trupele siriene care le blochează calea. Palmira este unul dintre cele mai importante situri culturale ale lumii antice și este cunoscut pentru colonadele sale romane cu torsade și turnurile funerare, relatează Agerpres. Parte a patrimoniului mondial al UNESCO, acest oraș vechi de peste 2.000 de ani riscă să fie distrus de jihadiștii din Statul Islamic, cunoscuți pentru disprețul lor față de arhitectura non-islamică.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-18

TAGURI: statul, islamic, ramadi, irak, siria, palmira, osdo, unesco, sunniti, bagdad
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...