2019-01-20 17:16


Judecătorii CEDO denunţă procesul afaceriştilor ruşi Hodorkovski şi Lebedev

 |  14:00
Judecătorii CEDO denunţă procesul afaceriştilor ruşi Hodorkovski şi Lebedev

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a catalogat joi ca "inechitabil" procesul afaceriştilor ruşi Mihail Hodorkovski şi Platon Lebedev, arestaţi în 2003 pentru fraudă fiscală şi escrocherie.

Magistraţii CEDO au precizat că acuzaţiile aduse celor doi "au fundamente solide", dar că procesul a fost "inechitabil" şi că "încarcerarea lor în penitenciare îndepărtate nu este justificată", scrie Mediafax.

Rusia a săvârşit o încălcare a "dreptului la un proces echitabil", o "atingere adusă confidenţialităţii relaţiei avocat/client, colectării şi examinării probelor de către jurisdicţia care judecă", dar şi alte încălcări ale Convenţiei europene a drepturilor omului , au avertizat judecătorilor de la Strasbourg.  Totuşi, magistraţii nu au spus nimic împotriva Rusiei cu privire la imparţialitatea judecătorului care a prezidat procesul în 2005 şi nici referitor la perioada de "timp şi facilităţile acordate în vederea pregătirii apărării lor".

Hodorkovski şi Lebedev ispăşesc în prezent o pedeapsă la 13 ani de închisoare, pronunţată în urma unui apel, Cei doi sunt eliberabili abia în 2016. CEDO nu a recunoscut o motivaţie politică a acestei condamnări, invocată de către reclamanţi, la fel ca într-o decizie anterioară, în 2011. Totuşi, CEDO a condamnat Rusia să îi plătească suma de 10.000 de euro lui Hodorkovski, pentru un prejudiciu moral şi a respins cererea privind despăgubiri materiale înaintată de Lebedev. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-25

TAGURI: CEDO, Mihail, Hodorkovski, Platon, Lebedev, proces, afacerişti, Rusia, judecători
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...