2019-01-24 00:57


Kerry: NATO ar putea exclude Turcia. Întreg Occidentul cere respectarea democrației. Yildirim pune presiune pe SUA

 |  19:36
Kerry: NATO ar putea  exclude Turcia. Întreg Occidentul cere respectarea democrației. Yildirim pune presiune pe SUA

Situația rămâne tensionată pentru Turcia, atât la interior, cât și în privința relațiilor internaționale. Măsurile luate de putere sunt îngrijorătoare ca extindere, stârnind reacții din partea partenerilor străini. De asemenea, dialogul cu SUA a căpătat accente mai dure, deși se poartă încă în limitele limbajului diplomatic.

Astfel, premierul turc Binali Yildirim a încercat luni să pună presiune pe Washington pentru -i determina pe americani să îl extrădeze pe imamul Fehtullah Gulen (75 de ani), acuzat de Erdogan și Guvern că a fi în spatele puciului militar și care se află în autoexil în SUA. După lovitura de stat eșuată, la apelul public făcut de chiar de Erdogan privind predarea lui Gulen autorităților turce, americanii au replicat tot la nivelul declarațiilor de presă că imediat ce vor primi dovezi legate de implicarea lui Gulen, vor analiza extrădarea acestuia.

Se pare că premierul turc vrea altfel. „Am fi dezamăgiți dacă prietenii noștri (americani) ne-ar spune să prezentăm dovezi chiar dacă membri ai organizației asasine încearcă să distrugă un guvern ales, la indicațiile acestei persoane”, a afirmat Yildirim, referindu-se la predicator și la susținătorii acestuia din Turcia și din străinătate. Ba chiar a apăsat tonul mai departe: „În acest stadiu, ar putea fi chiar pusă sub semnul întrebării prietenia noastră”.

Totuși, premierul Yildirim a păstrat rezerva privind reintroducerea pedepsei cu moartea, susținând că nu e bine să se ia o decizie rapidă în această privință, chiar dacă Turcia nu poate să ignore cererile propriului popor. El a precizat că este nevoie de o modificare constituțională pentru reintroducerea pedepsei capitale. Binali Yildirim a mai precizat că 145 de civili, 60 de polițiști și trei militari loiali regimului au fost uciși în timpul tentativei de lovitură de stat, alte în jur de 1.490 de persoane fiind rănite. Din rândul puciștilor, 24 de membri au fost uciși și 50 răniți, a indicat premierul, confirmând că 7.271 de persoane au fost arestate în legătură cu tentativa de lovitură de stat.

Pedeapsa capitală nu va permite aderarea la UE

Aflat la Bruxelles, secretarul de stat al SUA, John Kerry, a declarat că Turcia riscă excluderea din NATO dacă abandonează principiile democratice şi cu respectă statul de drept. Oficialul american a declarat că SUA susține administrația actuală a Turciei, dar a atras atenția asupra repectării normelor democratice.

Kerry a făcut aceste declarații la Bruselles, după ce a participat luni la reuniunea miniștrilor de Externe ai statelor membre UE și după ce Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Federica Mogherini a avertizat la rândul ei Turcia cu privire la o eventuală executare a puciştilor. Mogherini a susținut că țările care permit pedeapsa cu moartea nu pot adera la UE. „Și Alianţa Nord-Atlantică are condiție privind respectarea principiilor democratice”, a spus Kerry. El a precizat că ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu l-a asigurat că Guvernul va respecta democraţia şi legea. Secretarul american a mai atras atenția asupra numărului mare de arestări într-un timp foarte scurt și a anunțat că SUA va monitoriza cu atenșie sporită ce se va întâmpla în următoarele zile. „Din fericire, putem să lucrăm în mod constructiv pentru a împidica o întoarcere în timp", a apreciat el.

Puciul eşuat din noaptea de vineri spre sâmbătă a transformat o reuniune ordinară a Consiliului European de luni într-o reuniune de criză. Aproape toţi diplomaţii care participă la reuniune şi-au exprimat îngrijorarea faţă de arestarea de către Guvernul turc a mii de judecători şi militari, într-o vastă operaţiune de epurare care continua luni.

De asemenea, pentru UE, poziţia Turciei cu privire la pedeapsa capitală este un indicator-cheie în privinţa situaţiei drepturilor omului şi statului de drept. Deja dinspre Uniune se aud voci care susțin că reintroducerea pedepsei cu moartea va însemna sfârșitul negocierilor de aderare pentru Turcia, cum a formulat purtătorul de cuvânt al Guvernului german.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat duminică, în faţa unei mulţimi de susţinători care cerea aplicarea pedepsei cu moartea puciştilor, că Parlamentul va analiza reintroducerea pedepsei capitale, abolite în 2004. Aproape toţi diplomaţii europeni l-au avertizat dur pe Erdogan împotriva acestui lucru.

8000 de polițiști demiși, concedii anulate

Aproape 8.000 de membri ai forţelor de poliţie din Turcia, inclusiv din Istanbul şi Ankara au fost demişi, din cauza presupuselor legături cu tentativa de lovitură de stat, a declarat luni un înalt oficial de securitate pentru Reuters. Autorităţile turce au arestat sau demis mii de persoane suspectate că ar avea legătură cu organizarea şi punerea în aplicare a loviturii de stat din Turcia.

Cel puţin 99 de persoane care ar fi fost implicate în organizarea loviturii de stat din Turcia au fost arestate la Ankara, a anunţat luni portalul de ştiri Haberler. Printre cei arestaţi se numără şi general de brigadă Haqan Evrim, informează TASS. Anterior, postul de televiziune Haber Turk a anunţat că 12 generali şi un amiral au fost arestaţi în Turcia, în cursul dimineţii de luni, potrivit Mediafax.

Premierul turc Binali Yildirim a decis suspendarea concediului anual pentru mai mult de 3 milioane de funcționari publici din întreaga Turcie până la dispoziții ulterioare, transmite Reuters, care citează un ordin al guvernului de la Ankara. Ordinul, publicat în Monitorul Oficial al Republicii Turce, survine pe fondul altor decizii referitoare la judecători, polițiști și membri ai armatei, în urma tentativei de lovitură de stat produse vineri noapte în Turcia, potrivit Agerpres. Funcționarii publici aflați deja în concediu vor trebui să revină la serviciu cât mai rapid posibil, se menționează în documentul citat.

SUA nu primește zboruri dinspre Turcia

Administraţia federală a Aviaţiei din SUA (FAA) a suspendat temporar toate zborurile spre şi dinspre Turcia, în urma loviturii de stat eşuate din această ţară, relateză cotidianul Hurriyet pe pagina electronică.

"FAA monitorizează situaţia din Turcia, în coordonare cu partenerii noştri din cadrul Departamentului de Stat şi Departamentului de Securitate Internă şi vom actualiza restricţiile pe măsură ce situaţia evoluează", se afirmă într-un comunicat.

"Tuturor companiilor aeriene, indiferent de ţara de origine, le este interzis zborul spre Statele Unite dinspre Turcia, fie direct, fie prin intermediul unei ţări terţe", se preciza într-un avertisment de securitate emis sâmbătă de Ambasada SUA la Ankara.

Puciștii puteau să îl doboare pe Erdogan

Cel puțin două avioane F-16 de vânătoare turce au interceptat avionul prezidențial al lui Recep Tayyip Erdogan în timpul tentativei de lovitură de stat, dar nu au deschis focul, notează luni publicația britanică The Independent. Președintele revenea de la Marmaris, unde era în concediu, și se ducea spre Istanbul după ce a fost avertizat de un general să nu se ducă la Ankara. Avioanele puciștilor au fixat ținta pe avionul lui Erdogan și pe alte două aparate care îl însoțeau. Puteau să termine totul, dar nu au lansat rachetele.

Președintele turc revenea la Istanbul din stațiunea Marmaris vineri noaptea, atunci când o facțiune a armatei turce a lansat o tentativă de lovitură de stat.

Mai trebuie spus că la vila unde a fost Erdogan în concediu pe camerele de supraveghere apare un comando de aproximativ 20 de persoane care atacă la doar câteva minute după ce președintele părăsise clădirea. Au urmat confruntări cu forțele de pază de acolo în care au murit doi.

Militarii fugiți în Grecia

Cei opt militari turci care au fugit cu elicopterul după puciul eșuat din Turcia vor fi judecați joi în procedură de urgență pentru intrare ilegală în Grecia și încălcare a spațiului său aerian, a declarat luni o sursă judiciară, citată de AFP.

Acuzații, doi comandanți, patru căpitani și doi sergenți, au obținut un termen de trei zile până la procesul lor când au compărut luni în fața unui tribunal din Alexandroupolis (nord-est), potrivit unei surse judiciare.

Opt militari au sosit cu elicopterul sâmbătă pe aeroportul din Alexandroupolis după ce le-au trimis un semnal de ajutor autorităților aeroportuare din acel oraș aflat la frontiera greco-turcă în nord-est, la 300 km de Istanbul. Ei au fost imediat arestați și plasați în detenție provizorie.

Potrivit avocatului lor, Ilia Marinaki, ei vor cere azil în Grecia, deoarece insistă asupra faptului că nu au luat parte la tentativa de puci eșuată și că au fugit în Grecia vecină ''când polițiștii au început să tragă asupra lor’'. Militarii — toți căsătoriți și cu vârste de circa patruzeci de ani — se temeau pentru viața lor și a familiilor lor, potrivit lui Ilia Marinaki.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-07-18

TAGURI: john kerry, turcia, masuri, occident, sua, yildirim, presiune
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CROCODILUL FLAMAND
18 Iul 2016

CRED CA SCENARIUL CU N-A-T-O SI TURCIA E SCRIS DEMULT.....ACUM VEDEM DOAR UN CAPITOL DIN MARELE "MASTERPLAN".....FACUT DE "MARELE LICURICI".........COME-ON KERRY...WE ARE NOT SO STUPID PEOPLE HERE IN ROMANIA
HAZNAUA EUROPEANA
19 Iul 2016

UITE CE MORTACIUNE , ARE GRIJA DE VIATA PLANETEI
Random imageUltimele stiri

loading...