2018-12-14 12:06


Kerry: Rusia e iresponsabilă. Americanii acuză susținerea Moscovei pentru regimul al-Assad din Siria

 |  19:13
Kerry: Rusia e iresponsabilă. Americanii acuză susținerea Moscovei pentru regimul al-Assad din Siria

Negocierile directe între Moscova și Washington pe tema conflictului din Siria au fost întrerupte. Mai mult, secretarul de stat american a denunțat ca „iresponsabilă” susținerea acordată de ruși regimului Bashar al-Assad. Washingtonul acuză Rusia de încălcarea angajamentelor luate pentru restabilirea armistiţiului şi de intensificarea atacurilor aeriene împotriva civililor, transmite Mediafax.

„Este clar că Statele Unite şi Rusia nu mai au ce discuta în legătură cu încercarea de a ajunge la un acord care să reducă nivelul violenţei din Siria şi asta este tragic”, a declarat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, potrivit The Associated Press. La rândul său, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat a afirmat că „din păcate, Rusia nu a reuşit să-şi respecte propriile angajamente (…) şi fie nu a dorit, fie nu a putut să se asigure că regimul sirian se va conforma acordurilor aprobate de Moscova”. Kirby a mai adăugat că Rusia şi Siria au întreprins acţiuni militare prin care au încălcat acordul de încetare a focului, mentionând bombardarea unor spitale, precum şi atacul aerian din data de 19 septembrie care a vizat un convoi umanitar ONU. Washingtonul a acuzat Rusia de atacarea convoiului, lucru negat vehement atât de Moscova, cât şi de Damasc.

Replica Ministerului rus de Externe a a venit rapid: „Decizia Washingtonului reflectă inabilitatea Administraţiei preşedintelui Barack Obama de a îndeplini o condiţie cheie pentru continuarea cooperării în sensul soluţionării crizei siriene”, se afirmă într-un comunicat emis de MAE rus, făcând referire la separarea rebelilor de filiala siriană a reţelei teroriste al-Qaida. „Sau, poate nici nu a existat vreodată intenţia de a face acest lucru. Avem tot mai mult impresia că în dorinţa de schimba puterea la Damasc, Washingtonul este gata să facă un pact cu diavolul şi să încheie o alianţă cu teroriştii care doresc să inverseze evoluţia istoriei şi să-şi impună cu forţa regulile inumane", se mai spune în comunicat.

Rușilor nu le pasă de reglementările internaționale

La rândul său, secretarul de stat american John Kerry, aflat la Bruxelles, a declarat că „Rusia a luat o decizie iresponsabilă prin susţinerea regimului Bashar al-Assad”. El a pledat totuși pentru găsirea unei soluţii politice la conflictul din Siria, dar a precizat că Moscova demonstrează că nu vrea o soluţie politică la conflictul sirian, transmite Mediafax. „Vom continua eforturile pentru a ajunge la un armistiţiu semnificativ, viabil şi aplicabil în toată ţara, iar acest lucru va include blocarea la sol a avioanelor militare siriene şi ruse în unele zone”, a insistat John Kerry.

În cursul unei întâlniri cu reprezentanţi ai societăţii civile siriene, John Kerry a criticat faptul că eforturile sale diplomatice nu au fost dublate de o ameninţare credibilă privind utilizarea forţei militare împotriva regimului Bashar al-Assad. „Congresul a refuzat chiar şi să organizeze un vot pe aceasta temă", a explicat John Kerry. Dar tot el a mai spus că SUA nu au nicio „bază legală” să atace Administraţia Bashar al-Assad. „Problema este că ruşilor nu le pasă de reglementările internaţionale, iar nouă ne pasă. Iar noi nu avem bază legală (...) Până nu vom avea o rezoluţie a Naţiunilor Unite, până nu am fi atacaţi..., sau să fim invitaţi acolo; Rusia a primit invitaţie de a interveni din partea regimului legitim, din partea regimului”.

Kerry a precizat că de la bombardamentele asupra orașului Alep și având în vedere „indiferența la orice” a lui al-Assad, Sua ar putea să ia în considerare alte opțiuni.

„Problema este că toată lumea suplimentează forţele. Rusia trimite mai mult, Iranul suplimentează; Hezbollah suplimentează prezenţa, la fel şi Frontul al-Nusra; Arabia Saudită şi Turcia intervin cu fonduri, iar sirienii sunt distruşi. Iar asta este o problemă", a atras atenţia Kerry.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-10-04

TAGURI: negocieri, moscova, washington, siria, assad
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ALIN
05 Oct 2016

macar rusii sustin guvernul sirian. Americanii sustin gunoaiele islamice si isis. M am saturat pana in gat de mizeriile facute de americani vezi criza refugiatilor
Random imageUltimele stiri


loading...