„Este clar că Statele Unite şi Rusia nu mai au ce discuta în legătură cu încercarea de a ajunge la un acord care să reducă nivelul violenţei din Siria şi asta este tragic”, a declarat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, potrivit The Associated Press. La rândul său, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat a afirmat că „din păcate, Rusia nu a reuşit să-şi respecte propriile angajamente (…) şi fie nu a dorit, fie nu a putut să se asigure că regimul sirian se va conforma acordurilor aprobate de Moscova”. Kirby a mai adăugat că Rusia şi Siria au întreprins acţiuni militare prin care au încălcat acordul de încetare a focului, mentionând bombardarea unor spitale, precum şi atacul aerian din data de 19 septembrie care a vizat un convoi umanitar ONU. Washingtonul a acuzat Rusia de atacarea convoiului, lucru negat vehement atât de Moscova, cât şi de Damasc.
Replica Ministerului rus de Externe a a venit rapid: „Decizia Washingtonului reflectă inabilitatea Administraţiei preşedintelui Barack Obama de a îndeplini o condiţie cheie pentru continuarea cooperării în sensul soluţionării crizei siriene”, se afirmă într-un comunicat emis de MAE rus, făcând referire la separarea rebelilor de filiala siriană a reţelei teroriste al-Qaida. „Sau, poate nici nu a existat vreodată intenţia de a face acest lucru. Avem tot mai mult impresia că în dorinţa de schimba puterea la Damasc, Washingtonul este gata să facă un pact cu diavolul şi să încheie o alianţă cu teroriştii care doresc să inverseze evoluţia istoriei şi să-şi impună cu forţa regulile inumane", se mai spune în comunicat.
Rușilor nu le pasă de reglementările internaționale
La rândul său, secretarul de stat american John Kerry, aflat la Bruxelles, a declarat că „Rusia a luat o decizie iresponsabilă prin susţinerea regimului Bashar al-Assad”. El a pledat totuși pentru găsirea unei soluţii politice la conflictul din Siria, dar a precizat că Moscova demonstrează că nu vrea o soluţie politică la conflictul sirian, transmite Mediafax. „Vom continua eforturile pentru a ajunge la un armistiţiu semnificativ, viabil şi aplicabil în toată ţara, iar acest lucru va include blocarea la sol a avioanelor militare siriene şi ruse în unele zone”, a insistat John Kerry.
În cursul unei întâlniri cu reprezentanţi ai societăţii civile siriene, John Kerry a criticat faptul că eforturile sale diplomatice nu au fost dublate de o ameninţare credibilă privind utilizarea forţei militare împotriva regimului Bashar al-Assad. „Congresul a refuzat chiar şi să organizeze un vot pe aceasta temă", a explicat John Kerry. Dar tot el a mai spus că SUA nu au nicio „bază legală” să atace Administraţia Bashar al-Assad. „Problema este că ruşilor nu le pasă de reglementările internaţionale, iar nouă ne pasă. Iar noi nu avem bază legală (...) Până nu vom avea o rezoluţie a Naţiunilor Unite, până nu am fi atacaţi..., sau să fim invitaţi acolo; Rusia a primit invitaţie de a interveni din partea regimului legitim, din partea regimului”.
Kerry a precizat că de la bombardamentele asupra orașului Alep și având în vedere „indiferența la orice” a lui al-Assad, Sua ar putea să ia în considerare alte opțiuni.
„Problema este că toată lumea suplimentează forţele. Rusia trimite mai mult, Iranul suplimentează; Hezbollah suplimentează prezenţa, la fel şi Frontul al-Nusra; Arabia Saudită şi Turcia intervin cu fonduri, iar sirienii sunt distruşi. Iar asta este o problemă", a atras atenţia Kerry.