2019-02-21 07:55


"Kosovo vrea război cu Serbia". Vezi de ce spune asta președintele Nikolic

 |  19:12
"Kosovo vrea război cu Serbia". Vezi de ce spune asta președintele Nikolic

Tensiunea mocnită din Kosovo a fost la un pas să se aprindă, motivul fiind un tren de pasageri plecat de la Belgrad spre Kosovska Mitrovica pentru prima data in 18 ani de la sistarea curselor pe acest traseu. Trenul era acoperit de un imens drapel sârbesc, dar şi de inscripţia "Kosovo este Serbia" si a fost oprit de Guvernul de la Belgrad, în ultimul moment.

Kosovo a demonstrat că vrea război cu Serbia, după ce a mobilizat forţele speciale pentru a opri un tren sârbesc, pictat în culorile naţionale ale Serbiei, să intre în Kosovo, a declarat duminică preşedintele Serbiei, Tomislav Nikolic.

Seful guvernului de la Belgrad, Aleksandar Vucic, a ordonat oprirea trenului chiar înainte de a intra în Kosovo.

Convoiul feroviar era așteptat de partea kosovară de către zeci de membri ai unităților speciale ale poliției. El s-a oprit înainte de frontieră, la Raska (sud-vestul Serbiei), ultima localitate de pe teritoriul sârb.

"Am decis să opresc trenul la Raska pentru a evita un conflict și a proteja viețile", a declarat Aleksandar Vucic, premierul sârb, în cursul unui briefing de presă la Belgrad.

„În această dimineaţă (ieri), un tren, repet, un tren de pasageri, nu un tanc sau un blindat, a plecat de la Belgrad spre Kosovska Mitrovica. Această garnitură trebuia să refacă legătura între oameni şi oraşe în baza legislaţiei internaţionale şi a valorilor europene. Administraţia de la Priştina a trimis forţele speciale să-i aresteze pe mecanic şi pe pasageri. Au vrut să obţină o victorie politică şi să provoace un conflict pe scară mare. Am decis, şi sunt mândru de această decizie, nimeni altcineva nu trebuie făcut responsabil pentru asta, să opresc trenul în Raşka, pentru a apăra libertatea şi viaţa cetăţenilor noştri”, a adaugat Aleksandar Vucic, potrivit tvr.ro.

Furia autorităților de la Pristina se explică prin faptul că trenul, menit, în opinia Belgradului, să răspundă nevoilor locuitorilor din nordul Kosovo, unde sârbii sunt majoritari, era vopsit în culorile drapelului sârb și decorat în interior cu replici ale unor icoane din mănăstirile ortodoxe sârbe din Kosovo, scrie Agerpres.

Războiul din Kosovo (1998-1999), ultimul conflict care a destrămat fosta Iugoslavie, a făcut 13.000 de morți. El a condus la secesiunea și apoi independența Kosovo, cu populație majoritar albaneză, dar pe care Serbia îl consideră leagănul său istoric. Sprijinit de Rusia, Belgradul nu a recunoscut independența proclamată de Pristina în 2008. Până în prezent, 114 țări au recunoscut Kosovo, printre care Statele Unite și 23 din cele 28 de țări membre ale UE.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-01-15

TAGURI: kosovo, serbia, tren
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...