2019-01-20 17:25


Leancă vede un complot anti-Vilnius. Aderarea R. Moldova la UE se loveşte de bocancul rusesc

 |  19:31
Leancă vede un complot anti-Vilnius. Aderarea R. Moldova la UE se loveşte de bocancul rusesc

Primul ministru moldovean Iurie Leancă a recunoscut, luni seara, că pot fi provocări din partea Rusiei şi un plan anti-Vilnius. Oportunismul comuniştilor moldoveni, retorica agresivă a Tiraspolului, dar şi colectarea de semnături pentru referendumul privind independenţa Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia fac parte dintr-un plan al Moscovei de a îndepărta Chişinăul de aderarea la UE.

Deşi Leancă s-a declarat optimist în aşteptarea summit-ului Parteneriatului Estic, programat în noiembrie, în capitala Lituaniei, unde liderii moldoveni trebuie să semneze cu UE Acordul de Asociere, Acordul de Liber-Schimb şi Acordul privind Liberalizarea Regimului de Vize, preşedintele Traian Băsescu a avertizat că nereglementarea conflictului transnistrean şi prezenţa trupelor ruseşti în regiune rămân principalele impedimente faţă de europenizarea Chişinăului.

Provocări la cursul european

"În ţări mai mici, teoriile conspiraţioniste sunt foarte bine puse la punct şi promovate cu multă tenacitate. Există, sigur că, provocări la adresa cursului nostru european",  a avertizat Iurie Leancă, scrie Mediafax. "Nu toată lumea e mulţumită. E suficient să vă uitaţi la declaraţiile oponenţilor noştri, la opoziţia Partidului Comuniştilor, care-şi schimbă foarte repede obiectivele de politică externă şi internă. Oportunism clasic. Dar faptul că există provocări, probleme, este", a explicat premierul moldovean. Mai mult, Leancă a precizat că provocările care s-au produs în ultimul timp fac parte din acelaşi plan. "Observăm retorica agresivă din ultima perioadă de la Tiraspol. Şi în sud, brusc, se declanşează colectarea de semnături", a adăugat Leancă, referindu-se la colectarea a aproximativ 5.000 de semnături pentru organizarea unei consultaţii populare privind independenţa Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia. "E important să reluăm dialogul cu Tiraspolul. Sper că după ce va trece vacanţa, voi putea avea o întâlnire cu domnul (Evgheni) Şevciuk şi vom putea calma spiritele, şi detensiona situaţia. Şi vom putea merge mai departe", a menţionat Leancă.

Summit aşteptat cu optimism

Premierul de la Chişinău si-a exprimat optimismul în privinţa anulării vizelor în 2014 pentru cetăţenii moldoveni de către UE. "Obiectivul nostru la Vilnius este următorul: Comisia Europeană să facă o declaraţie că Republica Moldova întruneşte toate condiţiile şi după (...), ţările membre să examineze, împreună cu Parlamentul European, posibila ridicare a regimului de vize. Eu sunt optimist că ar putea să se întâmple acest lucru la anul viitor", a afirmat sursa citată. Totodată, Leancă a recunoscut că deciziile liderilor moldoveni vor conta la summit-ul de la Vilnius. "Nimic nu este bătut în cuie, în sensul că foarte multe depind de noi. Dacă vom reuşi să mergem şi mai departe, aşa cum ne-am mişcat (în) ultima perioadă, într-o manieră calmă de stabilitate pe axarea pe reforme, atunci vom parafa, nu am niciun dubiu, la Vilnius", a declarat oficialul moldovean.

Transnistria rămâne o problemă

Preşedintele Băsescu a declarat, în ajunul vizitei sale de miercuri de la Chişinău, că prioritatea sa şi a României trebuie să fie ca 'Republica Moldova să devină membră a Uniunii Europene' (UE) în aproximativ10-12 ani, informează Agerpres. România şi Rusia văd problema transnistreană diferit, dar acest conflict nu poate fi rezolvat decât în negocierile '5+2' (părţi implicate - Chişinău, Tiraspol, mediatori: OSCE, Rusia, Ucraina, plus UE şi SUA ca observatori), a explicat Băsescu. 'Moscova vede Republica Moldova federalizată, noi o vedem unitară' şi în acelaşi timp 'numai Chişinăul poate stabili nivelul de autonomie pentru Transnistria', a adăugat preşedintele român.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-16
Citeste si:
REPUBLICA MOLDOVA PRIVEŞTE SPRE BRUXELLES. Guvernul Iurie Leancă are majoritate în Parlamentul de la Chişinău

TAGURI: Iurie, Leancă, Moldova, UE, Rusia, Vilnius
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...