2019-01-16 12:23


Lobby american la Bucureşti. România nu restituie bunurile evreilor şi maghiarilor

 |  14:11
Lobby american la Bucureşti. România nu restituie bunurile evreilor şi maghiarilor

Congresmenii americani pun presiune pe Guvernul de la Bucureşti ca să retrocedeze proprietăţile bisericeşti confiscate de comunişti comunităţilor evreieşti şi maghiare din ţară. Oficialii de la Washington acuză România că refuză să rezolve această situaţie neplăcută chiar dacă autorităţile române susţin că depun toate eforturile în acest sens.

Guvernul de la Bucureşti face tot posibilul într-o astfel de "situaţie complexă" pentru a restitui sau a oferi compensaţii pentru cele peste 4.000 de clădiri bisericeşti şi alte proprietăţi religioase confiscate de comunişti după cel de-al Doilea Război Mondial, susţine ambasada României la Washington.

La jumătatea lunii iunie, treisprezece republicani şi şapte democraţi, membri ai Camerei Reprezentanţilor, i-au scris secretarului de Stat John Kerry pentru a-i cere să exercite presiuni asupra României pentru ca aceasta să se ocupe de solicitările liderilor evrei şi creştini care revendică biserici, şcoli, spitale, orfelinate şi alte proprietăţi. Congresul a adoptat în 2005 o rezoluţie prin care cere României să rezolve revendicările comunităţilor religioase, au subliniat congresmenii. "Au trecut aproape opt ani de la această rezoluţie, iar comunismul a căzut acum mai mult de două decenii", au explicat aceştia.

Diplomaţii români de la Washington au publicat o declaraţie a Guvernului de la Bucureşti pentru a justifica eforturile sale de a rezolva această situaţie. "România este ferm angajată în găsirea unei soluţii pentru retrocedarea completă, acolo unde este posibil, a drepturilor de proprietate originale, inclusiv ale cultelor religioase (...) Problema restituirii proprietăţilor religioase minorităţii maghiare din România este parte a dialogului bilateral dintre România şi Ungaria", se menţionează în document.

Ileana Ros-Lehtinen, congresmen republican de Florida şi fostă preşedintă a Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor, şi Christopher H. Smith, congresmen republican de New Jersey şi copreşedinte al Comisiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa din Congres, se numără printre semnatarii scrisorii către John Kerry.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-05
Citeste si:
Americanii sunt cu ochii pe revizuire. Coabitarea, prioritate a Ambasadei SUA
MAE: Trei documente noi semnate cu SUA pentru scutul de la Deveselu
Buga, ambasador în SUA

TAGURI: Lobby, Bucureşti, evrei, maghiari
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...