2017-01-19 06:32

EXTERNE


Lobbyiştii încearcă să tranşeze problema la Washington. Pakistanul a ştiut de operaţiunea forţelor americane, dar şi de ascunzătoarea lui Bin Laden

 |  18:46
Lobbyiştii încearcă să tranşeze problema la Washington. Pakistanul a ştiut de operaţiunea forţelor americane, dar şi de ascunzătoarea lui Bin Laden
La doar câteva ore de la anunţul că Osama bin Laden a fost ucis de uncomando american, o firma de lobby care reprezintă Guvernul pakistanez aînceput contactarea unor membri ai Congresului şi personalul lor pentru acontracara ideea că Islamabadul l-a protejat pe şeful al-Qaida de aproape şaseani şi pentru a conserva ajutorul de miliarde de dolari dat Pakistanului deSUA. Acest fapt ilustrează una dintre realităţile de la Washington: indiferent deproblemă sau criză, reprezentanţii grupurilor de interese lucrează în spatelescenei pentru a forma opinii pe Capitol Hill, arată CBS News. Complexitatearelaţiilor SUA cu Pakistanul este relevată şi de dezvăluirile că autorităţilede la Islamabad au ştiut de raid, dar şi de controversa ascunderii lui BinLaden la Abbottabad.

Miza este continuitatea fluxului ajutorului americaneconomic şi sprijin militar în Pakistan, ca partener al SUA în lupta împotrivaterorismului şi extremismului religios. În ciuda neîncrederii reciproce,Statele Unite nu doresc ca Pakistanul să devină instabil şi să mărească riscul caarsenalul nuclear din zonă să cadă în mâinile radicalilor islamişti.

Pakistanul a ştiut de raidul la ascunzătoarea lui Bin Laden GlobalPost a relat că armata pakistaneză a avut „cunoştinţă”de operaţiunea SEAL pentru a-l captura sau ucide pe Osama bin Laden. GuvernulSUA susţine că Pakistanul nu a avut nici un indiciu cu privire la operaţiuneade 40 de minute pentru a se împiedica eventualele scurgeri de informaţii. Directorul CIA, Leon Panetta, adeclarat CBS News că pakistanezii nu au avut nici o implicare în operaţiune şică acţiunea SUA a fost unilaterală. Potrivit raportului GlobalPost, Guvernulpakistanez a ascuns implicarea sa în raid pentru a evita o reacţie publică şi,mai ales, represalii din partea talibanilor şi simpatizanţilor al- Qaida. Articolulcitează un înalt oficial pakistanez al armatei şi un locuitor din Abbottabad (oraşulîn care s-a ascuns liderul terorist), care pretinde că forţele pakistaneze auoferit sprijin militar pentru operaţiune, cum ar fi sigilarea zonei din jurul reşedinţeilui Bin Laden, spunând locuitorilor cartierului să oprească luminile cu douăore înainte de atac. În plus, articolul citează un înaltoficial militar care a declarat că generalul David Petraeus, comandantul actualal Forţei Internaţionale în Afganistan şi în curând director al CIA, aorganizat o întâlnire cu generalul Ashfaq Parvez Kayani, şef armatei dinPakistan, pentru a discuta detaliile operaţiunii pe 25 aprilie la Islamabad.Aceste declaraţii contrazic spuselor oficialilor SUA. Şipakistanezii au negat acest lucru, dar sub presiune, ministrul pakistanezde interne, Rehman Malik, a declarat, luni, că a fost informat despre raidulamerican în care a fost ucis Osama bin Laden “la 15 minute de la începereaoperaţiunii”, relatează Al Arabiya. “Am fost pus la curent la 15 minute de laînceperea operaţiunii, dar nu credeam că operaţiunea avea acest obiectiv”, aspus ministrul pentru Al Arabiya. Premierul pakistanez va trebui să deaexplicaţii luni în Parlament cu privire la raidul american, în condiţiile încare SUA şi opoziţia acuză Islamabadul de incompetenţă sau, mai grav, decomplicitate la prezenţalui Bin Laden în Pakistan.

Joi, armata pakistaneză a cerut reducerea numărului personaluluimilitar american în interiorul ţării şi ameninţă să boicoteze cooperarea cuWashingtonul în cazul în care vor exista mai multe raiduri unilaterale peteritoriul său.

Obama a aruncat nada

Preşedintele Obama a sugerat pentru prima dată că „persoanedin interiorul guvernului” din Pakistan ar fi ajutat la ascunderea lideruluial-Qaida şi a cerut public o investigaţie. Potrivit acestuia, dacă Osama bin Laden a reuşit să trăiască atâţia ani sub nasularmatei sale, înseamnă că a avut o reţea de sprijin. De asemena, Casa Albă a cerut Islamabadului acordarea accesului anchetatorilorSUA la trei dintre văduvele lui Bin Laden, care se află în custodia pakistanezăşi ar putea avea informaţii vitale despre al-Qaida. „Credem că a existat o reţea de sprijin pentru Bin Laden. Dar nuştim ce fel de reţea. Nu ştim dacă ar fi putut fi unii oameni din interiorulguvernului, oameni din afara guvernului, ... iar Guvernul pakistanez trebuie săinvestigheze”, a spus preşedintele SUA în interviul de la CBS.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-09-01

Mai multe imagini:
Lobbyiştii încearcă să tranşeze problema la Washington. Pakistanul a ştiut de operaţiunea forţelor americane, dar şi de ascunzătoarea lui Bin Laden
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image