2018-12-14 21:27


Londra dă ultimatum UE. Cameron transmite cererile Marii britanii de reformare a Uniunii

 |  19:45
Londra dă ultimatum UE. Cameron transmite cererile Marii britanii de reformare a Uniunii

Premierul britanic David Cameron a anunțat marți planurile de reformare a UE pe care țara sa le va susține și care la modul general presupun o mai mică implicare a Uniunii în funcționarea statelor membre.

Trebuie să adunăm toate propunerile, promisiunile și acordurile referitoare la comerț, piața unică, reducerea reglementărilor într-un singur angajament clar care să introducă în ADN-ul întregii Uniuni Europene competitivitatea, a susținut Cameron.

Potrivit spuselor sale, Marea Britanie intenționează ca în renegocierea relațiilor ei cu UE să ceară un acord clar și ireversibil care să elimine obligația de a lucra „la o uniune mai strânsă”. „Astăzi, când ne confruntăm cu noi amenințări și pericole la adresa țării noastre, nu am niciun dubiu că pentru Marea Britanie, chestiunea europeană nu înseamnă doar securitate economică, ci și securitate națională”, consideră Cameron.

El a precizat că țara sa nu va cere drept de veto asupra propunerilor de legislație europene pentru Parlamentul său, pentru că fiind 28 de țări membre, ar putea apărea blocaje serioase în procesul legislativ. Dar măcar să fie permis ca un grup de parlamente naționale din mai multe state UE să poată respinge legi europene care nu sunt în interesul lor național.

Cameron a declarat că Marea Britanie vrea un control strict asupra imigrației care provine din alte țări UE și libera circulație să nu fie valabilă în cazul noilor state membre până când economiile lor nu se apropie de cea a țării sale. UE trebuie să fie flexibilă la îngrijorările membrilor săi, mai crede premierul britanic.

Șeful Guvernului de la Londra a trimis propunerile președintelui Consiliului European Donald Tusk. De asemenea, el a promis că până în la sfârșitul lui 2017 va organiza un referendum prin care cetățenii britanici vor decide dacă mai vor în UE sau nu. „Nu va mai exista o altă renegociere sau un alt referendum. Prin urmare, le spun omologilor mei europeni cu care negociez: aceasta este singura noastră șansă de a face lucrurile cum trebuie — pentru Marea Britanie și pentru întreaga Uniune Europeană", a atras atenția premierul britanic.

Comisia Europeană a reacționat deja, transmițând că unele solicitări ale Marii Britanii sunt „foarte problematice pentru că ating libertățile fundamentale ale pieței interne” cum ar fi „discriminarea directă între cetățenii UE” sau „sunt subiecte dificile, precum relațiile dintre țările din zona euro și cele din afara ei”,. Dar altele sunt fezabile, cum ar fi întărirea rolului parlamentelor naționale.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că „negocierile pot începe” și de săptămâna viitoare va avea consultări bilaterale cu fiecare din celelalte 27 de state membre.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-10

TAGURI: david cameron, reforma, ue
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...