2019-02-21 14:35


Lovitura de stat din TURCIA: 4.500 de funcționari concediați

 |  09:46
Lovitura de stat din TURCIA: 4.500 de funcționari concediați

Peste 41.000 de persoane au fost arestate în Turcia, dupa lovitura de stat esuata din iulie 2016, iar peste 10.000 au fost destituite sau suspendate, inclusiv profesori, poliţişti şi magistraţi. Autorităţile turce anunta ca au destituit alţi aproape 4.500 de funcţionari, printre care profesori, jandarmi si angajati ai postului public de televiziune TRT.

Autorităţile turce au destituit alţi aproape 4.500 de funcţionari, în cadrul epurărilor lansate după tentativa de lovitură de stat din iulie, potrivit unui decret publicat marţi seara în Jurnalul Oficial, relatează AFP, citat de News.ro.

Între cele 4.464 de persoane date afară din funcţia publică figurează 2.585 de angajaţi ai Ministerului Educaţiei, 893 ai Jandarmeriei, zece ai Curţii de Casaţie, zece de la Înaltul Consiliul Electoral şi 88 de la postul public de televiziune TRT.

Între funcţionarii destituiţi se află, de asemenea, 330 de universitari membri ai Consiliului pentru Învăţământ Superior (YOK), inclusiv Ibrahim Kaboglu, unul dintre specialiştii în drept constituţional cei mai reputaţi din ţară.

Aceste măsuri au fost adoptate în cadrul stării de urgenţă instaurate după tentativa de puci de la 15 iulie. Autorităţile turce îl acuză pe Fethullah Gülen, un predicator exilat în Statele Unite, că a urzit lovitura, ceea ce acesta dezminte.

Zeci de publicaţii şi asociaţii au fost închise, iar numeroşi jurnalişti concediaţi.

De o amploare fără precedent în Turcia, aceste epurări provoacă îngrijorarea partenerilor occidentali ai Ankarei şi organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului, care se tem că starea de urgenţă ar putea să fie un pretext în vederea reprimării oricărei voci disidente.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-02-08

TAGURI: lovitura de stat, turcia, functionari, concediati
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...