2018-11-19 05:10


Lovitură pentru Biserica Ortodoxă Bulgară. Mitropolitul Kiril al Varnei, mort pe plajă

 |  20:26
Lovitură pentru Biserica Ortodoxă Bulgară. Mitropolitul Kiril al Varnei, mort pe plajă

Controversatul mitropolit al Varnei a fost găsit mort marţi dimineaţă pe o plajă a litoralului Mării Negre. Kiril, fost patriarh interimar al Bisericii Ortodoxe Bulgare, s-ar fi înecat, potrivit procurorilor bulgari, notează Novinite.com, citat de Mediafax.

Înaltul reprezentant al Bisericii Ortodoxe avea o imagine discutabilă. Fost colaborator al serviciilor secrete comuniste, mitropolitul a fost criticat pentru modul de viaţă luxos. Atât Parchetul de la Varna, cât şi Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare au negat informaţiile apărute în presă potrivit cărora cadavrul ar fi prezentat urme de violenţă.

Înec suspect

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare a anunţat, potrivit Agerpres, că mitropolitul s-a înecat în Marea Neagră, trupul său neînsufleţit fiind găsit marţi dimineaţă pe malul mării, în zona cartierului Traka al oraşului Varna. La rândul său, postul naţional de radio a anunţat că trupul mitropolitului a fost găsit aproape de reşedinţa sa de pe malul mării, în apă şi echipat cu tub de respirat şi mască de scufundare.  Orice comentarii legate de posibilitatea ca în momentele dinaintea decesului mitropolitul Kiril să fi fost însoţit de cineva au fost respinse de către Mitropolia Varnei.

Personaj controversat

 

Kiril a fost criticat pentru modul de viaţă costisitor, inclusiv pentru faptul că se deplasa cu o maşină scumpă despre care susţinea că este identică cu cea folosită de preşedintele american Barack Obama. În 2011, mitropolitul a fost sursa unei dispute după ce a fost văzut la volanul unei limuzine marca Lincoln MKZ, pe care a declarat că a primit-o cadou din partea unui om de afaceri. Orfan de mic, Kiril a crescut la seminarul religios din Sofia şi, înainte de a se călugări, a făcut studii de teologie în capitala Greciei.

Pe vremea lui Jivkov

Înainte de 1989, acesta a reprezentat Biserica Ortodoxă Bulgară la Moscova şi a devenit mitropolit de Varna chiar înainte de căderea lui Todor Jivkov. Kiril era unul dintre cei 11 mitropoliţi a căror colaborare cu serviciile secrete a fost dezvăluită de o comisie specializată în studierea arhivelor comuniste. În trecut, presa l-a acuzat pe Kiril că a schimbat terenuri ale Bisericii aflate la malul mării cu societăţi de construcţii.

Kiril a devenit mitropolit al Varnei şi Preslavului în anul 1989, fiind considerat unul dintre cei mai influenţi capi ai bisericii bulgare. În noiembrie anul trecut, după decesul lui Maxim, Patriarhul Bulgariei,  Kiril a preluat interimatul până alegerea actualului Întâi Stătător al Bisericii, Neofit.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-09

TAGURI: biserica, ortodoxa, bulgara, Kiril, Varna, plaja
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...