2018-11-16 06:16


Lupta împotriva Statului Islamic va fi foarte lungă

 |  18:49
Lupta împotriva Statului Islamic va fi foarte lungă

Forțele irakiene vor întâmpina o rezistență mult mai îndârjită ca până acum din partea jihadiștilor organizației Statul Islamic în faza următoare a bătăliei pentru eliberarea orașului Mosul, a declarat un oficial al forțelor de securitate ale kurzilor irakieni, citat de Reuters.

Masrour Barzani, șeful Consiliului de Securitate al Guvernului Regional al Kurdistanului irakian, a mai precizat că se așteaptă ca jihadiștii să arunce în aer cartiere întregi. Chiar dacă militanții grupării SI sunt alungați din oraș, nu va fi de ajuns pentru a elimina gruparea cu totul și că ideologia sa radicală va supraviețui.

„Lupta împotriva organizației Statul islamic va fi foarte lungă", spus Barzani într-un interviu pentru Reuters, adăugând că „nu va fi doar o bătălie militară, ci și una economică și ideologică".

Liderul kurd a mai zis că forțele irakiene au făcut progrese în estul Mosulului după ce forțele kurde, peshmerga, au trecut de prima linie a apărării jihadiștilor. „Pe măsură ce ne apropiem și ei devin mai disperați, ne așteptăm să fie și mai îndârjiți", a precizat Barzani.

Până acum, jihadiștii au folosit drone cu explozibil, obuze cu substanțe chimice și lunetiști foarte bine antrenați. Peshmerga au distrus peste 50 de bombe plasate în mașini.

Barzani a mai avetizat că vestul Mosulului va pune probleme mult mai mari, va fi nevoie de o campanie mai complexă, pentru că străzile înguste nu permit trecerea unor vehicule militare. Mai mult, tacticile militare ale jihadiștilor au devenit mult mai agresive. „Plasează o bombă improvizată într-o casă, o ascund, și dacă ea explodează, atunci întregul cartier explodează", a mai explicat șeful consiliului de securitate kurd.

Bătălia pentru Mosul nu este dificilă numai din punct de vedere al adversarului, ci și pentru că guvernul este presat să evite orice conflict sectar. Din această cauză, trupele peshmerga și luptătorii paramilitari șiiți nu vor pătrunde în orașul locuit de sunniți pentru a crea animozități.

„Primul lucru pe care trebuie să-l facem ca să prevenim apariția organizațiilor teroriste și radicale, este să ne asigurăm că mergem către o reconciliere politică, către un consens politic în care nimeni nu se va simți lăsat pe dinafară", a mai precizat Barzani, referindu-se la faptul că, în 2014, triburile sunnite din zona Mosulului au ajutat gruparea Statul Islamic să preia orașul pentru că se simțeau marginalizate de guvernarea premierului irakian Nouri al-Maliki.

Se pregătește asediul de la Raqqa

Au început și primele operațiuni pentru a izola orașul Raqqa, bastion al grupării jihadiste Statul Islamic în Siria, în vederea lansării unui asalt asupra orașului, a declarat duminică un responsabil american, relatează AFP, preluat de Agerpres. „Vom încerca într-o primă etapă să izolăm orașul Raqqa pentru a pregăti un asalt pentru eliberarea orașului” de jihadiști, a declarat responsabilul sub rezerva anonimatului. Forțele Democratice Siriene (SDF), susținute de SUA, au anunțat duminică începerea în câteva ore a unei operațiuni de preluare a controlului în orașul sirian Raqqa, bastion al organizației jihadiste Statul Islamic (SI), și au cerut cetățenilor din oraș să evite zonele în care sunt prezenți militanți ai SI și să se deplaseze spre „teritoriul eliberat”, relatează Reuters.

În cadrul unei conferințe de presă în orașul sirian Ain Issa, comandanți ai SDF au declarat că obiectivul operațiunii numite Angry Euphrates va fi eliberarea orașului Raqqa de sub controlul militanților jihadiști. SUA vor acorda sprijin aerian în cadrul acestei operațiuni.

Miliția Unitățile de apărare ale poporului kurd (YPG) este una dintre cele ai puternice miliții din Siria și este considerată ca fiind pilonul de bază al SDF, o alianță susținută de SUA și formată anul trecut pentru a lupta împotriva SI. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-11-06

TAGURI: statul islamic, irak, mosul
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...