2016-12-06 12:23

EXTERNE


Manifestanţii din Libia, atacaţi de mercenari angajaţi de autoriţăţi

 |  17:29
Manifestanţii din Libia, atacaţi de mercenari angajaţi de autoriţăţi
Regimul lui Muammar Gaddafi este acuzat că a angajat mercenaristrăini pentru a interveni în ciocnirile sângeroase dintre suporterii actualeiconduceri a ţării şi demonstranţii pro-democraţie. Gaddafi este celmai longeviv lider din lumea arabă, conducând Libia din 1969, când a preluatputerea în urma unei lovituri de stat. Partidele politice sunt interzise înţară.

Tulburările din Libia diferăsemnificativ de cele din Egipt, Tunisia şi alte părţi din Orientul Mijlociu,deoarece protestatarii opoziţiei s-au ciocnit direct şi violent cu suporterii luiGaddafi. Mai mulţi martori oculari au declaratcă forţele de securitate au deschis focul asupra protestatarilor de la bordulunor maşini, militarii trăgând la întâmplare în direcţia manifestanţilor. Totodată, trăgătorii de elită,amplasaţi pe acoperişurile clădirilor, ar fi tras în manifestanţii implicaţi înconfruntări cu forţele armate, afirmă martorii, care au descris scene de haospe străzile oraşului Benghazi, al doilea ca mărime din Libia. Mai mult, colonelul Mohammed al-Majbari, membru alforţelor libiene care s-a alăturat opoziţiei, a afirmat că autorităţilelibiene, ajutate de mercenari din alte ţări africane, au declanşat un adevăratmasacru.

Informaţiile din Libia nu pot ficonfirmate, deoarece autorităţile refuză să răspundă solicitărilor repetatepentru acordarea accesului în ţară şi controlează strict comunicaţiile. Guvernulmenţine un control strâns al serviciilor telefonice şi al ştirilor media.Accesul la internet a fost blocat, iar reţeaua Facebook a devenit inaccesibilă.Echipele de reporteri CNN nu au primit acceptul de a pătrunde în Libia. În schimb,televiziunea publică a transmis imagini cu sute de persoane ce îl înconjurau cudragoste pe Gaddafi. Temându-se de alte revolte, Muammar Gaddafi, ce se află de42 ani în fruntea ţării, a eliberat zeci de deţinuţi politici şi a creat ocomisie de reforme.

Peste 140 depersoane şi-ar fi pierdut viaţa în Libia sâmbătă, în a patra zi de protestefaţă de liderul Muammar Gaddafi, potrivit organizaţiei Human Rights Watch, dela New York. Majoritatea victimelor au fost împuşcate, a precizat HRW.

Maimulte manifestaţii au avut loc la nivel internaţional pentru a cere oprireamasacrului din Libia. Circa 200 de persoane au protestat sâmbătă în faţa CaseiAlbe, la Washington, cerându-i preşedintelui american Barack Obama să ajute laîncheierea violenţelor din Libia. La Geneva, manifestanţii s-au strâns în faţasediului ONU pentru a distruge fotografii ale lui Gaddafi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-07-05

Mai multe imagini:
Manifestanţii din Libia, atacaţi de mercenari angajaţi de autoriţăţi
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image