2018-10-16 15:11


Manifestații de amploare la Chișinău. Guvernul Republicii Moldova a fost aprobat în 32 de minute

 |  19:18
Manifestații de amploare la Chișinău. Guvernul Republicii Moldova a fost aprobat în 32 de minute

Parlamentul de la Chișinău a aprobat învestirea Guvernului propus de premierul Pavel Filip, dar în jurul clădirii s-au adunat peste două mii de manifestanți care strigau „Noi suntem poporul!”,„Jos mafia!”, „Jos hunta!”, „Jos trădătorii!”, „Ruşine” , „Alegeri”, „Hoţii”. Liderul partidului Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a îndemnat mulțimea adunată în jurul parlamentului să înconjoare clădirea. Mulțimea a forțat și până la urmă a rupt cordonul format din sute de polițiști și a luat cu asalt intrarea în Parlament, dar chiar dacă au ajuns la ușa din spate a clădirii, unde sau baricadat forțele de ordine, nu au intrat.

La ora închiderii ediției, manifestația continua „în semn de protest faţă de deciziile luate” de legislativ. „Nu trebuie să le permitem să iasă din Parlament. Nu ne ducem nicăieri. Stăm aici”, a declarat consilierul socialist Ion Ceban, prezent la protest, a transmis timpul.md.

57 de voturi „pentru”

Într-o ședință care a durat puțin peste jumătate de oră, mai precis 32, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat miercuri, cu 57 de voturi „pentru”, programul de activitate al guvernului și lista cabinetului de miniștri în frunte cu premierul Pavel Filip, membru al Partidului Democrat (PDM). Filip era ministru în Guvernul în funcție.

Potrivit Constituţiei, preşedintele Nicolae Timofti urmează să învestească Guvernul miercuri seară. Apoi, în cel mult trei zile, membrii Guvernului urmează să depună jurământul de credinţă în faţa preşedintelui ţării, după care își pot intra oficial în atribuții.

„Mulțumesc colegilor din Partidul Democrat (PDM) pentru susținere. Mulțumesc colegilor din Partidul Liberal (PL) și grupurilor create. Voi face eforturi pentru a menține un dialog constructiv cu cei din noua majoritate, dar și cu deputații din opoziție. Nu în ultimul, rând mulțumesc reprezentanților corpului diplomatic acreditat la Chișinău”, a declarat Pavel Filip.

În timpul ședinței pentru învestirea guvernului Filip, un grup de deputați ai Partidului Socialist (PSRM) a blocat tribuna centrală a parlamentului în timp ce premierul desemnat prezenta programul de guvernare al noului cabinet de miniștri. 'Înarmați' cu vuvuzele, pancarte și fluiere, deputații socialiști au scandat: 'Doar alegeri anticipate!'.

Patru fraze despre România

În programul de guvernare aprobat de Parlamentul de la Chișinău există patru fraze referitoare la relațiile cu România. Una dintre ele anunță intenția noului Executiv privind la „aprofundarea parteneriatului strategic cu România pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”. O a doua se referă la „dezvoltarea controlului comun la frontiera cu Romania și Ucraina, după principiul ghișeului unic. În articolul privitor la „Diversificarea căilor și surselor de aprovizionare cu gaze naturale și energie electrică”, se precizează, într-o a treia frază, ca una dintre soluții, „demararea implementării proiectelor de interconexiune în domeniul energiei electrice cu România”. În fine, programul vorbește într-o a patra și ultimă frază despre „Lansarea unui proiect comun Moldova, România și Ucraina, care să prevadă conectarea acestor țări printr-un serviciu feroviar de transport pasageri de mare viteză”.

Ultimă oră: Parlamerntul a fost luat cu asalt şi ocupat de câteva sute de protestatari. Vom reveni cu amănunte.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-20

TAGURI: manifestatii, chisinau, guvern, republica moldova
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


SăRACII DE EI....
20 Ian 2016

Îmi pare foarte rău pentru ei...idioții de la București promiseseră ajutor consistent pentru ei, dar s-a răzgândit BRUSC ficusul de la Cotroceni și n-a mai vurt. De ce? Nu știu, n-a dat nicio explicație. Mi-e rușine din zi în zi cu alegerea dulapului masiv, din lemn de nuc, tare ca piatra, iute ca săgeata (spre vacanțe în alte hotare...exotice), în rest - absent, surd și mut! Să fie de răs!
Random imageUltimele stiri


loading...