2018-12-12 14:14


MCV este în blocaj. O eurodeputată bulgară trage semnalul de alarmă

 |  18:48
MCV este în blocaj. O eurodeputată bulgară trage semnalul de alarmă

Rapoartele elaborate de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), sunt adesea folosite în Bulgaria și România pentru dispute politice și nu ca instrument pentru realizarea obiectivelor stabilite. Aceasta este concluzia trasă recent de eurodeputata bulgară Iliana Iotova într-un interviu publicat luni de Sega.

Aceasta a indicat că MCV a dat rezultate bune în primii ani, dar în prezent este într-un blocaj. „Faptul că jurnaliștii și publicul sunt mai puțin interesați ca niciodată de aceste rapoarte este un indiciu. La primirea unui raport în cadrul MCV, fiecare guvern elaborează un plan sau măsuri care sunt popularizate pe larg pentru o perioadă scurtă, după care nimeni nu mai urmărește ce se întâmplă. La opt ani de la aderare, Bulgaria trebuie să-și rezolve singură problemele evidențiate de Comisia Europeană. Problema luptei contra corupției și criminalității organizate și cea a reformei judiciare nu pot fi soluționate cu rapoarte și observații”, a adăugat eurodeputata socialistă bulgară.

Dacă există deficiențe grave în transpunerea și punerea în aplicare a acquis-ului în domeniile economic, piață internă, respectiv justiție și afaceri interne, tratatul de aderare la UE prevede că pot fi adoptate măsuri de salvgardare într-un termen de până la trei ani de la data aderării.

În ceea ce priveşte aderarea României, aceasta a fost însoțită și de o serie de măsuri de acompaniere specifice, instituite pentru a preveni sau pentru a remedia deficiențele în domeniile siguranței alimentelor, fondurilor agricole, reformei sistemului judiciar și luptei împotriva corupției. În aceste condiţii stricte şi clar trasate, pentru ultimele două componente a fost stabilit un Mecanism de Cooperare și Verificare cu scopul de a îmbunătăți funcționarea sistemului legislativ, administrativ și judiciar și de a remedia deficiențele grave în lupta împotriva corupției.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-04

TAGURI: mcv, blocaj, eurodeputata, semna, alarma, comisia, europeana
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...