2019-01-20 17:18


Mii de musulmani omagiază victimele genocidului comis de sârbii bosniaci

 |  15:37
Mii de musulmani omagiază victimele genocidului comis de sârbii bosniaci

Carnagiul de la Srebrenica, în estul Bosniei, comis în urmă cu 18 ani de forţele sârbe bosniace, s-a întipărit puternic în memoria musulmanilor. Joi dimineaţă, mii de adepţi ai mahomedanismului se îndreptau către locul unde în cursul zilei au fost îngropate 409 victime ale genocidului.

Apropierea Serbiei de UE a depins în mare măsură de cooperarea sa cu Tribunalul penal internaţional (TPI), în special în cazul lui Ratko Mladic, inculpat pentru genocid de TPI şi considerat principalul responsabil pentru masacrul de la Srebrenica, soldat cu moartea a 8.000 de musulmani în Bosnia, în 1995, scrie Agerpres.

Reînhumare din gropi comune

„După 18 ani, am găsit doar două oase ale fiului meu, dar am decis să-l îngrop, fiindcă nu am mai multe vieţi şi nu pot să aştept să găsesc restul rămăşiţelor pământeşti ale băiatului”, a afirmat, potrivit Mediafax, Munira Subasic, o mamă din Srebrenica, ai cărei fiu şi soţ au murit  acum 18 ani. Deja circa 6.000 de persoane sosiseră miercuri seara în localitatea Potocari, în apropiere de Srebrenica, unde se află centrul memorial în amintirea victimelor carnagiului, după ce au parcurs pe jos, în sens invers, drumul pe care bărbaţii musulmani au încercat să fugă în iulie 1995 de forţele sârbo -bosniace.  În fiecare an, cu ocazia comemorării masacrului, are loc  reînhumarea victimelor exhumate din gropile comune pentru a fi identificate. Un bebeluş, care a murit în iulie 1995, la scurt timp după naştere la baza ONU din Potocari, este victima cea mai tânăra găsită în acest an şi va fi înmormântată în centrul memorialului. Cele 409 de victime ridică la 6.066 numărul persoanelor îngropate până acum în acest complex memorial. Armatele sârbe bosniace au preluat controlul zonei Srebrenica, enclavă musulmană proclamată în 1993 ca 'zonă protejată' de ONU, în data de 11 iulie 1995, cu câteva luni înainte de sfârşitul conflictului intercomunitar din Bosnia (1992-1995). Aproape 8.000 de bărbaţi adulţi şi băieţi de diferite vârste au fost ucişi în acest spaţiu în decurs de câteva zile. Rămăşiţele lor pământeşti au fost găsite în mai multe gropi comune.

Pată pe obrazul Belgradului

În aprilie anul acesta, preşedintele sârb Tomislav Nikolici şi-a prezentat scuze "în genunchi" pentru acesta masacru. "Îngenunchez şi cer ca Serbia să fie iertată pentru crima comisă la Srebreniţa", a afirmat Nikolici. Liderul sârb, de orientare naţionalist populistă, care a adoptat recent un discurs mult mai proeuropean, a generat dispute aprinse în Bosnia şi ţările occidentale după ce a declarat, la o zi după învestitură, că "nu a existat niciun genocid la Srebrenica".  Foştii comandanţi ai sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic şi Ratko Mladic, după ce ani buni s-au ascuns de justiţia internaţională, au fost arestaţi în Serbia, primul în 2008, iar al doilea în 2011. Aceştia sunt în prezent judecaţi de Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, inclusiv pentru masacrul de la Srebrenica.  


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-11
Citeste si:
Srebrenica: 18 ani de la masacrul musulmanilor de către forţele sârbe bosniace

TAGURI: Srebrenica, măcel, musulmani, victime, genocid
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...