2017-01-20 22:24

EXTERNE


Misiunea împotriva lui Bin Laden a fost parafată în secret de către SUA şi Pakistan în urmă cu zece ani

 |  17:41
Misiunea împotriva lui Bin Laden a fost parafată în secret de către SUA şi Pakistan în urmă cu zece ani

Forţele americane aveaupermisiunea de a efectua un raid unilateral în interiorul Pakistanului, dacăştiau unde se ascunde Bin Laden, potrivit unui acord secret încheiat acum 10ani, spun oficiali citaţi de The Guardian. Informaţiile intervin în condiţiile în carerelaţiile dintre Statele Unite şi Pakistan sunt tensionate, presărate cuacuzaţii reciproce.

Acordul a fost parafat între Pervez Musharraf şi GeorgeBush în 2001 şi reînnoit în timpul "tranziţiei la democraţie" - operioadă de şase luni începând din februarie 2008 când Musharraf era încăpreşedinte dar fusese ales un Guvern civil. Acesta permitea ooperaţiune americană împotriva lui Osama bin Laden pe teritoriul pakistanezsimilară raidului de săptămâna trecută, în care a fost ucis liderul al-Qaida. Tranzacţia a fostîncheiată între liderul militar generalul Pervez Musharraf şi preşedinteleGeorge Bush după ce Bin Laden a scăpat de forţele americane în munţii din ToraBora la sfârşitul anului 2001, potrivit informaţiilor de la oficiali pakistanezişi americani. Înconformitate cu termenii acordului secret, Pakistan permitea forţelor americanesă efectueze un raid unilateral pe teritorul pakistanez în căutarea lui BinLaden, adjunctului său, Ayman al-Zawahiri, şi numărului trei al reţelei al-Qaida.

Înţelegerea dă o nouă turnură furtunii politice declanşate de moartea lui BinLaden în Abbottabad. Oficialii pakistanezi au insistat că ei nu ştiau nimic deraid, iar liderii militari şi civili au criticat vehement Statele Unite. Încazul în care SUA desfăşoară un atac similar, prim-ministrul Yousaf Raza Gilania avertizat în faţa Parlamentului că "Pakistanul îşi rezervă dreptul de arecurge la represalii cu toată forţa". Cu câteva zile mai devreme, chiar Musharraf, careconduce acum un partid de opoziţie din exil de la Londra, a apărut ca unuldintre criticii cei mai vehemenţi la adresa raidului , spunând că este "oîncălcare a suveranităţii". Dar, în conformitate cu termenii acorduluisecret, pakistanezii puteau să nu fie informaţi în privinţa atacului, ceea ce auacceptat în principiu. Referindu-se la asaltul asupra reşedinţei lui Bin Laden, unoficial pakistanez a spus că „prietenii americani au pus în aplicare doaracordul". Potrivit unui fost oficial american, protestele pakistaneze de săptămâna trecută aufost doar un exerciţiu de imagine pentru public. "Ştiam că vor nega acestelucruri”, a adăugat el. În ciuda mai multortentative de a contacta biroul său din Londra, The Guardian nu a putut obţine odeclaraţie de la Musharraf.

Soldaţii americani care l-au ucis pe Bin Laden erau autorizaţisă înfrunte chiar şi armata pakistaneză

Preşedintele american Barack Obama ordonaseca forţele trimise pentru raidul vizându-l pe Osama bin Laden să fie suficientde puternice încât să poată înfrunta, la nevoie, şi un atac al trupelorpakistaneze, potrivit New York Times. Decizia lui Obama de a spori numărulmembrilor forţei trimise în Pakistan arată că preşedintele american era dispussă rişte o confruntare militară cu aliatul său pentru a-l captura sau ucide peliderul al-Qaida. Preşedintele american aevocat risculuneiconfruntări cu soldaţi pakistanezicu 10 zile înainte de raiduldin 1 mai. În consecinţă, două elicoptere suplimentare au fost trimise pentru aapăra echipa de comando care a intervenit în complexul Abbottabad, potrivitunor înalţi oficiali sub acoperirea anonimatului. "Unii credeau că putemsă evităm o situaţie dificilă vorbind cu militarii pakistanezi, dar din cauzadificultăţiloractuale cu Pakistanul, preşedintele nu a vrut să îşi asumenici un risc", a spus una dintre surse. În cazul în care o confruntarepărea iminentă, planul era ca oficiali americani de rang înalt, inclusivamiralul Michael Mullen, să îi sune pe omologii lor pakistanezi pentru a seevita o confruntare armată. Dar Obama a ajuns la concluzia că aceste măsuri nuerau suficiente pentru protejarea trupelor aflate în misiune. În planificarea uneieventuale capturări a lui Bin Laden, oficialii au decis că acesta urma să fiedus la bordul unei nave a Marinei americane, pentru a se evita orice disputăprivind jurisdicţia. În plus, două echipe de specialişti erau pregătite săintervină: prima pentru a-l înmormânta pe liderul al-Qaida, în cazul ucideriilui, a doua, formatădin specialişti în interogatorii şi traducători,pentru cazul în care era luat prizonier.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-09-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image