2017-01-18 14:23

EXTERNE


Miza întâlnirii lui Obama cu viitorul lider al Chinei

 |  21:00
Miza întâlnirii lui Obama cu viitorul lider al Chinei

Preşedintele SUA, Barack Obama, îl primeşte în Biroul Oval pe cel care este prezentat drept succesorul actualului preşedinte al Chinei, Hu Jintao. Această primă întâlnire oficială reprezintă un test important pentru viitorul relaţiilor dintre cele două puteri, dar şi pentru realegerea lui Obama la Casa Albă.

Principala temă a vizitei va fi resetarea relaţiilor. Washingtonul se aşteaptă să afle de la viitorul preşedinte chinez în ce direcţie doreşte acesta să ducă economia Chinei, care în acest moment se află în continuare într-o creştere rapidă, dar instabilă. Aflat sub presiunea alegerilor care vor avea loc în SUA la sfârşitul anului, Obama îi va prezenta lui Xi o listă de cereri economice: printre acestea se numără uşurarea investiţiilor americane în China, construirea unei economii de consum care să atragă mai multe importuri americane, precum şi încetarea politicii monetare chineze, care ţine moneda naţională, yuanul, în mod artificial la o valoare foarte joasă comparativ cu dolarul. Consilierii lui Obama spun că vizita va produce puţine efecte, dar reprezintă un test pentru cei doi lideri. Xi ajunge la Washington în mijlocul unui an electoral în SUA, în care relaţiile lui Obama cu Beijingul sunt un sac de box pentru candidaţii republicani la prezidenţiale cu scopul de a împiedica recâştigarea Casei Albe de către democraţi.

Calcule politice

China nu este iubită de electoratul american. Politicile sale comerciale şi valutare sunt considerate ca fiind cauzele pierderilor de locuri de muncă în sectorul de producţie din SUA, care au lovit statele importante din punct de vedere electoral, cum ar fi Ohio. Subiectul Beijing reprezintă o modalitate uşoară pentru candidaţii din partea ambelor părţi de a marca puncte politice. Obama este conştient de acest lucru şi la Summitul Asia-Pacific din noiembrie a cerut Chinei să acţioneze în aşa fel încât să pună capăt practicilor comerciale şi valutare considerate dăunătoare pentru economia SUA. El a dat undă verde şi pentru crearea unui organism intern menit să investigheze practicile neloiale. China va fi probabil un obiectiv major. Dar influenţa SUA în Beijing este limitată în condiţiile în care China deţine sute de miliarde de dolari din datoria SUA.

Cu toate acestea, republicanii nu sunt mulţumiţi. Mitt Romney, lider în cursa pentru nominalizarea republicanilor la preşedinţie, a declarat Obama nu este suficient de dur. El a promis să eticheteze China ca manipulator valutar, ceea ce administraţia Obama a refuzat să facă. Romney a declarat vineri că ascensiunea Chinei ar putea ameninţa în cele din urmă libertatea SUA. O astfel de critică a câştigat puncte la electorat.

Consilierii preşedintelui SUA sunt conştienţi de faptul că vizita lui Xi ar putea declanşa mai multe atacuri asupra lui Obama. El nu poate adresa critici lui Romney direct, în timp ce Xi este la Washington, dar presiunea alegerilor va influenţa poziţia lui. Modul în care China a fost abordată în cadrul alegerilor republicane a contribuit la adoptarea unei poziţii mai dure din partea preşedintelui. Dar vizita lui Xi este importantă pentru Obama, care are un interes în a stabili relaţii bune cu omul aşteptat să conducă a doua economie a lumii pentru următorii 10 ani. Principala miză a întâlnirii este ca americanii să afle cu cine vor avea de-a face în viitor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-03-05

TAGURI: Xi Jinping, Obama, Washington, vizită, electoral, miză, succesiune, tensiuni, sua, chinaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image