2019-01-18 16:13


Mokhtar Belmokhtar inculpat la New York pentru atacul din Algeria

 |  08:08
Mokhtar Belmokhtar inculpat la New York pentru atacul din Algeria

Magistraţii din New York au anunţat vineri inculparea jihadistului algerian Mokhtar Belmokhtar pentru atacul asupra complexului de exploatare a gazelor Anemas din Algeria în ianuarie, în timpul căruia au fost ucişi cel puţin 38 de ostatici din zece ţări, printre care doi români şi trei americani, informează AFP şi AP.

Împotriva fostului lider al Al Qaida în Maghrebul Islamic au fost reţinute opt capete de acuzare, dintre care "complot cu scopul de a oferi sprijin Al Qaida şi AQMI, complot de luare de ostatici, răpire de persoane protejate internaţional şi complot pentru folosirea unei arme de distrugere în masă", a anunţat procurorul federal din Manhattan Preet Bharara. Acest lucru îl face pasibil de pedeapsa cu moartea, chiar dacă procurorul a subliniat că el nu a fost localizat.

"Mokhtar Belmokhtar a lansat în urmă cu mai mulţi ani o domnie de teroare pentru a-i servi scopului său autoproclamat de jihad sângeros împotriva Occidentului. Eforturile sale au culminat cu un asediu de cinci zile ce a ucis zeci de persoane, printre care trei americani, şi alte sute s-au temut pentru vieţile lor", a adăugat procurorul într-un comunicat.

Comunicatul afirmă că Belmokhtar a revendicat acest atac la 21 ianuarie într-o înregistrare video online, în ziua următoare încheierii atacului, "în numele Al Qaida".

Peste 60 de persoane au fost ucise în atacul din Algeria, majoritatea ostatici străini. Lucrători din Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Japonia, România, Norvegia şi Filipine s-au numărat printre morţi, aminteşte AP.

La începutul lunii iunie, Washingtonul a anunţat că oferă cinci milioane de dolari pentru orice informaţie ce ar permite arestarea lui Belmokhtar. În total, Departamentul de Stat a oferit până la 23 de milioane de dolari recompensă pentru informaţii care să conducă la capturarea lui Belmokhtar, a şefului sectei islamiste nigeriene Boko Haram sau a altor responsabili ai grupului AQMI, în cadrul unui program denumit "Recompense pentru Justiţie", ce oferă bani oricărui informator ce ar permite arestarea sau eliminarea de persoane care ameninţă interesele Statelor Unite.

Mokhtar Belmokhtar, 41 de ani, poreclit "orbul", a creat la sfârşitul anului 2012 propria sa unitate de luptă, "Semnatarii de sânge", pentru a se elibera de sub tutela Al Qaida în Maghrebul Islamic /AQMI/ cu care a intrat în disidenţă în octombrie 2012, potrivit unor experţi. Comunicatul procurorului Bharara subliniază că Belmokhtar a declarat în decembrie 2012 că grupul lui "făcea parte din Al Qaida".

Trei dintre răpitori, interogaţi de autorităţile americane după atacul asupra complexului de gaze In Amenas din Sahara algeriană, au declarat că erau membri ai unui grup al Al Qaida, al cărui "emir" era Belmokhtar, a mai spus procurorul.

Anunţat mort de Ciad în aprilie, Belmokhtar a revendicat de asemenea dublul atentat sinucigaş cu bombă din Niger, ce a făcut 20 de morţi în mai, şi a ameninţat să lovească ţările angajate în Mali.

Condamnat la moarte de două ori de autorităţile algeriene, el ar fi ordonat uciderea a patru francezi în Mauritania în decembrie 2007 şi răpirea a doi canadieni în 2008, trei spanioli şi doi italieni în 2009.

Născut în iunie 1972 la Ghardaia, la 600 km sud de Alger, Mokhtar Belmokhtar a luptat de foarte tânăr în Afganistan în 1991, unde şi-a pierdut un ochi, ceea ce i-a adus porecla de "Laouar"-orbul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-20
Citeste si:
UPDATE. Patru români și un algerian și-au pierdut viața într-un grav accident rutier în sud-vestul Franţei
Ciad: Moktar Belmoktar, responsabil pentru atacul din Algeria, a fost ucis
Algeria: Posibilă implicare a angajaţilor locali în atacul de la In Amenas
Ministerul algerian de externe admite comiterea unor erori în operaţiunile de salvare a ostaticilor de la In Amenas
Românii morţi în Algeria vor fi înhumaţi joi, la Ploieşti şi Bărcăneşti
Algeria: Unul din membrii comandoului fusese şofer la complexul energetic
Dosarul algerian, la DIICOT
DIICOT deschide o anchetă în legătură cu decesul a doi români în atacul terorist din Algeria
Titus Corlăţean: Al treilea român care a fost eliberat din Algeria a ajuns în ţară
Algeria: Răpitorii au primit "ajutor logistic" din Libia
Aeronava militară cu trupurile neînsufleţite ale celor doi români ucişi în atacul din Algeria, a ajuns în ţară
UPDATE. Titus Corlăţean prezintă Comisiilor de specialitate ale Parlamentului evoluţiile atacului terorist din Algeria
Bâlbe de comunicare, justificări tardive şi un posibil incident diplomatic. Morţii din Algeria iscă scandal la Bucureşti
Luarea de ostatici din Algeria: 37 de străini din opt ţări au fost ucişi
Algeria: Protecţia instalaţiilor sale de petrol şi gaze se va asigura prin forţe proprii
Tragedia de la In Amenas: Doi români au murit în Algeria
Încă 25 de cadavre au fost descoperite la complexul In Amenas, Algeria
UPDATE Doi români morţi în Algeria
Barack Obama şi David Cameron au discutat telefonic despre situaţiile din Algeria şi Mali
UPDATE. Românul luat ostatic în Algeria a fost salvat

TAGURI: mokhtar, belmokhtar, inculpat, algeria, new, zork, atac
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...