2018-12-10 02:05


Moldova rămâne fără premier. Ion Sturza a renunțat la formarea Guvernului după ce Parlamentul nu a avut cvorum

 |  19:41
Moldova rămâne fără premier. Ion Sturza a renunțat la formarea Guvernului după ce Parlamentul nu a avut cvorum

Parlamentul de la Chișinău ar fi trebuit să voteze luni învestirea Guvernului propus de premierul-desemnat Ion Sturza, dar ședința specială programată la ora 14.00 în acest scop a fost declarată închisă după doar câteva minute, când s-a constatat că nu este întrunit cvorumul necesar. Parlamentarii socialiști (PSRM) și comuniști (PCRM) au boicotat ședința. În plus, șase deputați ai Partidului Democrat și doi de la Partidul Liberal au absentat. Din motive „obiective”, Vlad Filat, reprezentant al Partidului Liberal Democrat don Moldova (PLDM) a lipsit, fostul prim-ministru fiind închis.

Președintele Parlamentului, Adrian Candu, a declarat că în sală erau doar 47 de deputați și, în consecință, nu poate fi votat din lipsă de cvorum. Parlamentul R. Moldova are 101 de membri. Candu a precizat că președintele republicii, Nicolae Timofti, trebuie să desemneze un alt premier pentru formarea Guvernului.

Un cabinet pro-european nu are susținere

În urma acestei situații, Ion Sturza, premierul desemnat, a anunțat că renunță să mai revină cu echipa guvernamentală pe care o altătuise pentru a obține învestitura în Parlament, după ce la prima tentativă nu s-a întrunit cvorumul necesar. „Voi avea acum o întâlnire cu preşedintele Nicolae Timofti unde, simbolic spus, voi preda mandatul. Eu am mizat că va fi cvorum. Am considerat că deputaţii trebuie să-şi îndeplinească funcţiile", a declarat Ion Sturza. El a mai declarat că nu există susținere pentru un executiv pro-european. „Am văzut în direct cine şi ce poziţie are vizavi de un proces privind votarea unui guvern proeuropean. Lipsa de cvorum nu ne-a permis să prezentăm programul de guvernare. Prin acest exerciţiu, mandatul meu a fost finalizat", a declarat Ion Sturza.

Acesta a promis că va da publicității discursul pe care ar fi trebuit să îl susțină în fața parlamentarilor. „Voi continua să colaborez cu societatea civilă şi mass-media în aceeaşi formulă de maximă deschidere. Astăzi am fost surprins să-l văd pe domnul Marian Lupu în sală. Absenţa unor deputaţi din Partidul Democrat a fost regizată. Am o întâlnire cu domnul preşedinte, după care îmi voi continua viaţa de cetăţean. De la tribuna centrală a Parlamentului astăzi, cobor în stradă", a spus Ion Sturza.

Duminică, el anunțase formula de guvern pe care ar fi vrut să o prezinte în plenul legislativului de la Chișinău, precum și un program de guvernare pe 2016-2018.

Pe lista de miniştri prezentată de Sturza erau 14 bărbaţi şi patru femei, toţi având studii studii superioare, şapte cu diplome de masterat şi şase cu studii de doctorat. Vârsta media membrilor este de 46 de ani, cel mai tânăr având 31 de ani, iar cel mai în vârstă 60 de ani.

„Avem reprezentanţi pentru cel puţin trei comunităţi sociale, opt membri de partid, doi de la Platforma DA, unul de la PPEM, trei de la PLDM şi câte un reprezentant de la PL şi PD, care vor renunţa la funcţia de membru de partid în favoarea funcţiei de ministru”, a precizat duminică Ion Sturza, citat de Unimedia. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-04

TAGURI: moldova, premier, ion sturza, guvern, parlament, cvorum, psrm, pcrm
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...