2019-01-20 19:29


Moldovenii îl vor pe rusofilul Dodon, nu un președinte unionist

 |  19:17
Moldovenii îl vor pe rusofilul Dodon, nu un președinte unionist

Cu mai puțin de trei săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din Republica Moldova sondajele arată că niciunul dintre candidați nu va obține victoria din primul tur, iar ca favorit este dat un politician prorus.În același timp, au apărut cercetări de opinie privind dorința moldovenilor de a se uni cu România care aduc vești bune.

Dar, revenind la prezidențiale, potrivit Radio Chișinău,  Igor Dodon, candidat din partea Partidului Socialiștilor la funcția de președinte al Republicii Moldova la scrutinul din 30 octombrie, este dat favorit în primul tur în două sondaje de opinie difuzate miercuri, transmite Agerpres.

Conform unui sondaj de opinie prezentat de Centrul de Cercetări Sociologice, Dodon ar acumula 28,5% în primul tur al alegerilor prezidențiale, fiind urmat de Maia Sandu cu 16%. Pe locul ar treilea s-ar situa Marian Lupu (12,5%), iar pe patru, Andrei Năstase (12%).

Pe de altă parte, un sondaj difuzat miercuri de compania Intellect Group arată că pentru Igor Dodon ar vota 33,5% din cetățenii cu drept de vot, acesta fiind urmat de Marian Lupu — 12,7%, Andrei Năstase — 12%, Maia Sandu — 11,5% și Iurie Leancă — 7%.

Totodată, 65% dintre respondenți au declarat că direcția în care merge țara este greșită. Problemele care îi preocupă cel mai mult pe cetățenii moldoveni sunt salariile mici, corupția și prețurile ridicate la produse.

Sondajul difuzat de Centrul de Cercetări Sociologice a fost realizat în perioada 21 septembrie — 8 octombrie pe un eșantion de 1.100 de persoane și a avut o marjă de eroare de +/-3%.

Scrutinul prezidențial din Republica Moldova din 30 octombrie este primul în ultimii 20 de ani la care șeful statului va fi ales prin vot direct de către cetățeni.

Mai mulți cu NATO

Interesant este că toți candidații unioniști la prezidențiale nu ar fi aleși, la un loc, decât de 4% dintre votanți. În schimb, în favoarea unirii Republicii Moldova cu România ar vota 34% din moldoveni, relevă un sondaj de opinie prezentat miercuri de Centrul de Cercetare Sociologică, citat de Radio Chișinău.

Potrivit directorului Centrului de Cercetare Sociologică, Sergiu Raețchi, 12% din respondenți sunt absolut de acord să susțină unirea Republicii Moldova cu România, 22% consideră că acest lucru este bun din punct de vedere economic, 17% nu ar fi împotrivă, 18% consideră că Republica Moldova nu va avea nimic de câștigat de pe urma unirii, iar 31% sunt categoric împotrivă.

Potrivit sondajului, pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană pledează 51% din respondenți, iar pentru integrarea în Uniunea Vamală — 43%. Pentru aderarea Moldovei la NATO ar vota 42%, iar 35% din respondenți nu au putut da un răspuns la această întrebare.

Radio Chișinău menționează că, potrivit ultimului Barometru de Opinie Publică, realizat la comanda Institutului de Politici Publice în mai 2016, la un eventual referendum pe subiectul unirii Republicii Moldova cu România, în favoarea unirii s-au pronunțat 17% dintre respondenți, împotriva unirii — 66%, iar 17% nu au avut nicio opțiune.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-10-12

TAGURI: presedinte unionist, republica moldova
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...