2018-12-15 15:51


Moscova acuză SUA că vor să dezmembreze Rusia. Lavrov spune că nu se discută retrocedarea Crimeei

 |  21:18
Moscova acuză SUA că vor să dezmembreze Rusia. Lavrov spune că nu se discută retrocedarea Crimeei

Un fost șef al serviciilor de securitate ruse, în prezent secretarul Consiliului de Securitate de la Moscova, Nikolai Patrușev, a susținut marți o teorie întreagă prin care a acuzat Statele Unite ale Americii că încearcă, prin toate mijloacele, să slăbească Rusia și că sunt gata să meargă până la dezmembrarea Federației Ruse pentru a-și atinge acest scop. „Ei vor să slăbească la maxim țara noastră. Nu este exclus atingerea acestui obiectiv și pe calea dezmembrării Federației Ruse. Aceasta le-ar permite Statelor Unite accesul la resursele bogate, pe care, după ei, Rusia le deține pe nedrept'', a spus Patrușev, citat de lenta.ru.

El a declarat că Rusia nu pretinde la un rol de superputere și nu dorește să domine lumea. „Înțelegem, desigur, faptul că Rusia este doar o parte din fosta Uniune Sovietică și nu pretinde la rolul de superputere. Spre deosebire de SUA, Rusia nu dorește să domine lumea”, a declarat Patrușev, preluat și de gazeta.ru. Dar asta nu înseamnă că Rusia nu are interese naționale pe care este obligată să le apere, în special printr-o politică externă eficientă, a mai spus oficialul rus, fost șef al serviciilor de securitate ruse (FSB, fost KGB).

Patrușev e contrazis chiar de Strategia de securitate națională semnată de președintele Vladimir Putin nu mai departe de decembrie 2015, în care se prevede ca prioritate pe termen lung a Rusiei, întărirea statutului său de una dintre cele mai importante puteri din lume. Desigur, SUA sunt pomenite la capitolul amenințări pentru securitatea națională din strategia respectivă.

În susținerea acestei idei de supraputere poate fi încadrată și declarația ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, referitoare la Crimeea: „Nu există nimic de returnat, nu discutăm cu nimeni returnarea Crimeei. (…) Crimeea a devenit teritoriu rus, în deplină conformitate cu voinţa exprimată de populaţia regională”.

„Aceasta a fost voinţa locuitorilor Crimeei, inclusiv a celor care nu au aveau niciun drept în timpul autorităţii ucrainene; prin reunificarea Crimeei cu Rusia, după referendum, li s-au returnat drepturile, inclusiv cel de a avea o limbă oficială; rezultatele referendumului sunt bine-cunoscute", a explicat Lavrov. Aceasta este o reacție la anunțul Ucrainei de săptămâna trecută că intenţionează să lanseze o nouă iniţiativă diplomatică pentru recuperarea Peninsulei Crimeea de la Rusia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-26

TAGURI: moscova, sua, rusia, lavrov, crimeea
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...